Våra bönder är klimathjältar, Björk

Replik från C om EU:s jordbrukspolitik

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

En europeisk jordbrukspolitik är viktigt då den förhindrar att enskilda länder struntar i klimatet, eller pytsar in enorma subventioner som snedvrider marknaden och skapar osund konkurrens, skriver Fredrick Federley (C).
En europeisk jordbrukspolitik är viktigt då den förhindrar att enskilda länder struntar i klimatet, eller pytsar in enorma subventioner som snedvrider marknaden och skapar osund konkurrens, skriver Fredrick Federley (C).

REPLIK. Malin Björk (V) vill att vi avvecklar europeisk jordbrukspolitik och återgår till att styra jordbruket på nationell nivå. Detta för att rädda klimatet.

Men hon verkar helt ha missat att klimatfrågan är gränsöverskridande och att vi just i detta nu kommer uppdatera jordbrukspolitiken med rejäla satsningar på klimatet som dessutom kan främja svenskt hållbart jordbruk.

Svenskt jordbruk är redan i världsklass vad gäller hållbarhet. De svenska bönderna är rena klimathjältar. Utöver sin huvudsyssla att se till att vi får mat av hög kvalitet på bordet, så kan jordbruket bidra med en stor del av EU:s klimatarbete.

Jag och Centerpartiet vill att ett ännu större fokus läggs på investeringar och att incitamenten stärks för lantbrukarna att testa nya odlingsmetoder, innovationer och klimat- och miljöinsatser som ger resultat.

Vi måste både se till att öka exporten av de svenska produkterna, som är snälla mot djur och klimat, samtidigt som vi ökar kraven på jordbruket i hela EU. De allra flesta klimat- och miljöproblemen är nämligen gränsöverskridande.

Men Vänsterpartiet vill att jordbrukspolitiken ska enbart vara nationell. Malin Björk (V) glömmer att ett syfte med att ha europeisk jordbrukspolitik är för att vi då kan förhindra att enskilda länder struntar i klimatet, eller pytsar in enorma subventioner som snedvrider marknaden och skapar osund konkurrens.

Det vore förödande för svenska livsmedel och för klimatarbetet om Frankrike eller Ungern tilläts skjuta till miljardbelopp till sina bönder varje år, något som skulle bli verklighet med Vänsterpartiets politik.

Jag håller med om att varken planeten eller svenska jordbrukare har råd att vänta. Självklart ska vi modernisera Europas jordbrukspolitik och därför sitter jag, som ledamot i Europaparlamentets jordbruksutskott, vid förhandlingsbordet för att trycka på för en grönare och mer rättvis politik.

Frågan är varför Malin Björk inte engagerar sig mer än att skriva debattartiklar?


Fredrick Federley, europaparlamentariker (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE