Debatt

Att hindra brott kräver mer än gamla förslag

Replik från justitieutskottets ordförande om åtgärder mot de kriminella nätverken

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Politiken kan inte fortsätta fokusera på att hårdare straff till de som redan är kriminella och begår brott. Fokus borde i stället vara att hindra unga människor att ens hamna i brottslighet, skriver Fredrik Lundh Sammeli (S).
Politiken kan inte fortsätta fokusera på att hårdare straff till de som redan är kriminella och begår brott. Fokus borde i stället vara att hindra unga människor att ens hamna i brottslighet, skriver Fredrik Lundh Sammeli (S).

DEBATT

REPLIK. En ung flicka har mist sitt liv. Det finns inga ord som kan göra det ogjort eller beskriva den ilska som jag känner inför de kriminellas ageranden.

Sverige ska vara ett tryggt land, där kriminella nätverk inte kan sprida oro och oskyldiga människor riskerar att mista sina liv.

Trots att vi gjort framsteg med att stärka rättsstaten i form av 4000 fler polisanställda, fler och längre utdömda fängelsestraff och ett femtiotal straffskärpningar så ska insatserna fortsätta. En verklighet kvarstår som vi ska ändra på.

Därför fortsätta vi arbetet med än fler poliser, effektivare arbetssätt, vassare verktyg och hårdare straff. Vi ser precis som Johan Forssell att mer måste göras. När oskyldiga människor mister sina liv kommer ingen någonsin vara nöjd.

Forssell kommer med förslag på tre områden som han vill lyfta när riksdagen öppnar. Bra och viktiga områden, men dessa förslag är inte nya, utan finns redan med i utredningar och bereds inför kommande beslut, vilket Forssell som själv sitter i riksdagens justitieutskott vet.

Polisen har de senaste åren fått flera kraftfullare verktyg. Möjligheter till hemlig dataavläsning trädde i kraft i april, och nu första augusti fick polisen ytterligare fler möjligheter till att i hemlighet lyssna av kriminellas kommunikation. I oktober kommer vi också presentera förslag på hur polisen enklare ska få göra husrannsakningar.

I 34-punktsprogrammet mot gängkriminalitet finns flera åtgärder för att få bukt med tystnadskulturen. Höjda straff för övergrepp i rättssak, höjning av straff för mened och ökat stöd till vittnen. Dessutom så pågår redan ett arbete med att ta fram förslag på kronvittnen och anonyma vittnen. Lika så är vi redan på gång med förändringar i straffreduktionen för unga så att unga vuxna som begår allvarliga brott inte ska få reducerat straff.

Gängens verksamhet behöver specifikt angripas. Därför kommer vi i höst lägga förslag om ytterligare skärpta straff för vapenbrott och brott kopplade till innehav eller införsel av vapen och sprängmedel.

Vi håller också på med lagförslag om skärpta straff för brott med kopplingar till kriminella uppgörelser, för narkotikaförsäljning och för dem som involverar unga i kriminalitet.

Det som gläder mig är att Forssell ändå väljer att också lyfta vikten av att få stopp på rekryteringarna. För lika stort fokus på att knäcka gängkriminaliteten behöver vi ha på att unga inte ska hamna i brottslighet.

Vi vill till exempel att det blir enklare att LVU-placera unga som riskerar hamna snett. Att socialtjänsten ska få kraftfullare åtgärder till sitt förfogande. Vi vill också ha socialtjänst och sociala insatsgrupper på helger och kvällar i utsatta områden.

Moderaterna behöver inte lyfta frågor som redan är på gång när riksdagen öppnas. Däremot är det viktigt att de breddar sitt perspektiv. För det är rätt lätt att samla majoritet i riksdagen för skärpta straff och tuffare tag. I motsats är det otroligt svårt att samla majoriteter för att lägga pengar på insatser som stoppar rekryteringen och förhindrar att brott ens sker.

Politiken kan inte fortsätta att ensidigt fokusera på att ge hårdare straff till de som redan är kriminella och begår brott.

Vi måste också fokusera mer på att hindra unga människor att ens hamna i brottslighet.


Fredrik Lundh Sammeli, justitieutskottets ordförande (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Fredrik Lundh Sammeli

LÄS VIDARE

DEBATT Tomt prat stoppar inte gängskjutningarna

ÄMNEN I ARTIKELN

Fredrik Lundh Sammeli

Johan Forssell

Kriminalpolitik

Våldsbrott

Moderaterna

Socialdemokraterna

Brott