Det skaver när ni gör reklam för rutavdraget

Debattören: Kändisar saluför välfärd bara en del har råd med

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag tror att Malou von Sivers, Thomas Bodström, Marie Göranzon och Jonas Gardell, med tanke på Hemfrids vinstmarginaler, fick förbannat bra betalt för att sälja sig till företagets rut-reklam, skriver John Lapidus.
Jag tror att Malou von Sivers, Thomas Bodström, Marie Göranzon och Jonas Gardell, med tanke på Hemfrids vinstmarginaler, fick förbannat bra betalt för att sälja sig till företagets rut-reklam, skriver John Lapidus.

DEBATT. Varför gör kändisar reklam för en äldreomsorg som utesluter stora pensionärsgrupper? Efter att ha lyssnat mig igenom podden ”Inte utan min mamma”, i samarbete med miljardföretaget Hemfrid och deras rut-tjänst Vardagsomsorg, tror jag mig veta svaret.

Men först något om själva innehållet: Jonas Gardell talar varmt och roligt om mammans evakueringsplan och Marie Göranzon berättar en sedelärande historia om fajten för att maken Jan Malmsjö skulle få vara kvar på sjukhuset efter att ha brutit nacken.

Alexandra Charles tar till stora ord om rättvisa och jämlikhet, Anna Pernilla “Meja” Kullersten menar att hemtjänstpersonalen måste ha bättre utbildning och att de ofta fuskar och Thomas Bodström ger en målande bild av hur den sjuke fadern försvarar sig mot hustruns anklagelser om diverse otrohetsaffärer.

Anne-Lie Rydé nämner en advokatkompis och ett prejudikat som fick in hennes far på ålderdomshem, Malou von Sivers minns hur hon för första gången såg sin pryda mamma naken då den sistnämnda behövde hjälp i duschen – och Malou går samtidigt in i yrkesrollen och intervjuar programledaren Annika Jankell om hennes mammarelation.

Vad är det som skaver? Avsnitten bjuder på viktiga livserfarenheter, så varför blir jag framför allt illa berörd?

Rutavdraget som kändisarna gör reklam för representerar ett parallellt välfärdssystem där priviligierade grupper får offentligt understöd för sin välfärdskonsumtion, en omvänd behovsprövning.

Stora pensionärsgrupper är reellt uteslutna på grund av att de inte har råd att betala den halva arbetskostnad det är fråga om, och formellt uteslutna då de inte kommer upp i de skattenivåer som krävs för att göra avdraget.

Men rutavdraget handlar inte bara om äldreomsorg. Företag som Hemfrid kastar oss hundra år bakåt i tiden genom att skapa en armé av tiotusentals pigor och tjänstehjon som städar och plockar och fixar hemma hos den övre medelklassen, vars bortskämda ungar aldrig får lära sig vad en dammsugare är för något.

Den offentliga äldreomsorgen går på knäna. Den skulle behöva varenda en av de som nu gör drängtjänst hos medelklassen, men utredningen som Januaripartierna beställt vill i stället utvidga rutavdraget till 75 000 och skapa ännu fler småsysslor (vakta sommarstugor, sätta ihop Ikea-möbler) åt ännu fler tjänare.

Kändisarna talar om problemen i det offentliga systemet. Men ingen, allra minst socialdemokraten Thomas Bodström, säger ett vettigt ord om hur äldreomsorg kunde och borde fungera i ett av världens rikaste länder.

Ingen talar om behovet av resurser. Ingen nämner hisnande inkomstklyftor eller avskaffade skatter för de som har allra mest. Ingen kritiserar de kostsamma skatteavdrag som är ett långfinger åt fungerande hemtjänst och äldreboenden.

Närmast kommer Alexandra Charles som plötsligt utbrister: "Jag vill försöka ändra så det blir rättvist och framför allt jämlikt!"

Det är lite oklart vad hon egentligen syftar på. Men kanske blir det ändå politiskt farligt och närmast revolutionärt här, för Annika Jankell leder genast bort samtalet: ”Vad har du själv för relation till din ålder?”

Kändisarna vittnar om hur de stångat sig blodiga mot det offentliga systemet men att de, tack vare sin talförmåga och samhällsposition, fått som de vill till slut.

Kändisarna säger att det är synd om alla som inte har den förmågan.

Men varför i så fall göra reklam för ett rutavdrag som utesluter just de minst resurs- och röststarka grupperna?

Jag tror jag vet varför. Jag tror att kändisarna, med tanke på Hemfrids vinstmarginaler, fick förbannat bra betalt för att sälja sig till detta.


John Lapidus, forskare ekonomisk historia Handelshögskolan vid Göteborgs universitet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE