Debatt

Kaxiga britter – det bästa som hänt EU

EU-parlamentariker: Det finns positiva spiraler som Brexit kan sätta igång

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Brexit är och förblir en dålig idé för såväl Storbritannien som EU. Men ett mynt har två sidor. Det finns positiva spiraler som brexit kan sätta igång. Om vi ska tro Boris Johnson och brittiska regeringen, kommer Storbritannien lägga i högsta växeln för att stärka sitt företagsklimat, skriver Jörgen Warborn (M).
Brexit är och förblir en dålig idé för såväl Storbritannien som EU. Men ett mynt har två sidor. Det finns positiva spiraler som brexit kan sätta igång. Om vi ska tro Boris Johnson och brittiska regeringen, kommer Storbritannien lägga i högsta växeln för att stärka sitt företagsklimat, skriver Jörgen Warborn (M).

DEBATT

DEBATT. Britterna kommer bli vassa konkurrenter till EU i kampen om jobb och investeringar. Theresa May lanserade under sin tid som premiärminister ”Singapore vid Themsen” som målsättning för Storbritanniens företagsklimat. Mycket vatten har runnit under Tower Bridge sedan dess, men den politiska ambitionen för Boris Johnson är precis densamma: Storbritannien ska bli bäst i Europa på business.

Får man inte tillräckligt förmånliga villkor i avtalen med EU, kommer man göra allt man kan för att ta marknadsandelar från EU. Tories-regeringen har därför lanserat förslag om lägre skatter, minskad regelbörda och gynnsammare villkor för utländska investeringar. Det man förlorar genom brexit ska tas igen genom ett omtag runt företagarpolitiken.

Den här inriktningen möts av många EU-ledare och politiker i Bryssel med skepsis och oro. Att Storbritannien skulle kunna konkurrera genom färre kostsamma regleringar och mindre krånglig byråkrati vore inte rättvist, menar de. EU:s direkta reaktion är förfäran över att man inte får en jämn spelplan.

Jag tänker precis tvärtom. Storbritanniens kaxiga och ambitiösa målsättning för företagsklimatet är något av det bästa som kan hända Europa just nu.

Under alldeles för lång tid har frågan om företagarnas villkor lyst med sin frånvaro på EU:s politiska agenda. Det har givetvis gett avsevärda negativa konsekvenser. Jämfört med andra stora ekonomier i världen underpresterar EU rejält. Politiken har varit för lat och bekväm och man har saknat den tävlingsanda som behövs för att bli framgångsrik. Jag tror och hoppas att brexit ska få Europas politiker att vilja bli vinnare i den globala konkurrensen.

Missförstå mig rätt. Brexit är och förblir en dålig idé för såväl Storbritannien som EU. Men ett mynt har som bekant två sidor. Det finns positiva spiraler som brexit kan sätta igång. Om vi ska tro Boris Johnson och den brittiska regeringen, kommer Storbritannien att lägga i högsta växeln för att stärka sitt företagsklimat.

Det borde få fart på EU också. Alternativen för EU inför den här situationen är antingen att försöka hålla tillbaka Storbritannien, eller att anta utmaningen och själva sjösätta ett kraftfullt reformpaket för bättre företagsklimat. För mig är det helt självklart att vi borde göra det senare.

Här är mina förslag:

  • Kapa byråkratin. Merparten av den nya regelbörda som drabbat företagen på senare år har sitt ursprung i Bryssel. EU måste sätta upp ett ambitiöst mål för att minska företagens kostnader för administration. 30 procent vore en bra början, som min partigrupp annonserat. Många befintliga regler behöver uppdateras, förändras eller helt avskaffas.
  • Fördjupa den inre marknaden. EU:s största styrka är dess storlek. Med nästan en halv miljard konsumenter finns alla möjligheter att skapa stor växtkraft här. Då måste vi bekämpa alla tendenser till protektionism och harmonisera lagstiftning där det finns europeiska mervärden att hämta.  
  • Fokusera på tillväxt. EU halkar efter omvärlden vad gäller infrastruktur och den digitala ekonomin. EU-budgeten måste ställas om mot det som bygger långsiktig tillväxt: Forskning, infrastruktur och digitalisering. Skattetrycket, framför allt för småföretagare, måste sänkas.  
  • Riv handelshindren. EU behöver lägga mycket energi och kraft på att driva fram nya frihandelsavtal. Våra länder – inte minst Sverige – är helt beroende av exportföretagens framgångar och EU är vår bästa plattform för att möjliggöra mer handel i världen.

EU borde välkomna Storbritanniens höga ambitioner och anta utmaningen. De kommer vara en väsentlig handelspartner till oss och det sämsta vi kan göra vore att isolera dem. Går det bra för dem, så är förutsättningarna bättre för oss. Kan de stärka sitt företagsklimat, så kan vi det också. Om Storbritannien vill bli ett företagsparadis ska inte EU hindra dem, vi ska gå före dem.


Jörgen Warborn, Europaparlamentariker (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs mer i ämnet

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Brexit – Storbritannien lämnar EU

LÄS VIDARE

Brexit - populismens stora triumf

ÄMNEN I ARTIKELN

Brexit – Storbritannien lämnar EU

Brexit

EU

Storbritannien

Europa

Jörgen Warborn

Moderaterna