Debatt

Löfven, varför sviker ni Sveriges hyresgäster?

Debattören: Marknadshyror är ett brutet vallöfte och ett slag i ansiktet på oss

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Våra medlemmar i Hyresgästföreningen är chockades över att Socialdemokraterna vek sig för marknadshyror i nyproducerade lägenheter, skriver Marie Linder.
Våra medlemmar i Hyresgästföreningen är chockades över att Socialdemokraterna vek sig för marknadshyror i nyproducerade lägenheter, skriver Marie Linder.

DEBATT

DEBATT. Valet 2018 skapade en riksdag med oklar majoritet – de rödgröna kunde inte regera vidare. Efter många och långa förhandlingar fick vi en mittenregering, där särskilt Socialdemokraterna fick göra stora eftergifter.

Sverige fick en regering men vad fick Sverige i form av politik? Jag skulle vilja likna den överenskomna politiken med en musiklista på Spotify. En sådan där musiklista där alla har fått önska sina olika favoritlåtar utan att bry sig om vad någon annan tycker om.

Det brukar leda till ett haveri. Resultatet ser ut att påminna om svenska folkets reaktioner. Allt färre vill lyssna på regeringens spotifylista.

Att många av punkterna i det så kallade Januariavtalet sved för socialdemokratiska sympatisörer är ingen hemlighet. Det syns nu också i opinionssiffrorna.

Våra medlemmar i Hyresgästföreningen, liksom de tre miljoner hyresgäster som bor i hyresrätt, chockades över att Socialdemokraterna vek sig för marknadshyror i nyproducerade lägenheter. Det är inte bara en tvärvändning från partiets vallöften – det är också ett slag i ansiktet på Sveriges hyresgäster.

Inför valet drog Socialdemokraterna nytta av Hyresgästföreningens rapporter och underlag i debatter och utspel. Vi upplevde partiet som allierad med Sveriges hyresgäster, som någon att lita på i striden för fler hyresrätter och vettiga hyror.

Våra medlemmar skulle ju gynnas av era vallöften – nu blir det i stället precis tvärtom.

Vi förstår att en regering mellan partier med olika ideologiska tyngdpunkter kräver kompromisser. Sverige måste kunna regeras. Men frågan om att värna hyresrätten och en rättvis hyressättning var ett av Socialdemokraternas viktigaste vallöften. Hur kommer det sig då att partiet kapitulerade i förhandlingarna och släppte fram marknadshyror?

Vi förstår det faktiskt inte. Våra medlemmar och landets hyresgäster är både besvikna och förbannade. Med allt rätt.

Svenskarna tar sitt boende på största allvar. Hemmet är prioriterat. Därför är det synd och skam att Sveriges största parti inte lyssnar.

Men tro inte att vi tyst kommer att se på medan marknadshyror i nyproduktion trasar sönder den svenska hyresmarknaden.

Höjda hyror i nybyggen drabbar nämligen inte bara nya hyresgäster, utan höjer också hyrorna för alla. Det räcker med att snegla på Oslo eller London (borde man inte lägga in Berlin) för att se marknadshyrornas förödande konsekvenser. Städer klyvs itu, segregeras och stänger ute människor med vanliga inkomster.

Både statsminister Stefan Löfven och Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni har efterlyst mer framtidstro och jämlikhet som svar på kriminalitet och segregation. Just därför måste rätten till bostad – för alla – placeras mitt i debatten.

Hur tänker sig Socialdemokraterna att jämlikheten ska öka, samtidigt som marknadshyror leder till precis motsatsen?

Ni är oss och landets hyresgäster svaret skyldiga.


Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Januariavtalet

LÄS VIDARE

DEBATT. När ska Bolund jobba som bostadsminister?

ÄMNEN I ARTIKELN

Januariavtalet

Marie Linder

Socialdemokraterna

Nyamko Sabuni

Hyresgästföreningen

Jämlikhet

Stefan Löfven