Sverige grönmålar en usel klimatpolitik

Fridays For Future och Right Livelihood: Ett svek mot mänskligheten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Att påstå att Sverige har ett ambitiöst klimatarbete är att ljuga. Politikernas undermåliga hantering av klimatkrisen är ett svek mot mänskligheten, skriver debattörerna.
Att påstå att Sverige har ett ambitiöst klimatarbete är att ljuga. Politikernas undermåliga hantering av klimatkrisen är ett svek mot mänskligheten, skriver debattörerna.

DEBATT. Om vi ska ha en chans att undvika en akut klimatkris måste vi minska utsläppen av växthusgaser snabbt och drastiskt. Sverige har unika möjligheter att ställa om – men detta skulle kräva åtminstone fördubblade insatser.

Att påstå att Sverige har ett ambitiöst klimatarbete är därför att ljuga. Politikernas undermåliga hantering av klimatkrisen är ett svek mot mänskligheten.

I morgon tilldelas klimataktivisten Greta Thunberg Right Livelihood-priset för hur hon, med utgångspunkt i vetenskapliga fakta, har inspirerat miljontals människor att kräva omedelbara åtgärder mot klimatförändringarna.

Många svenskar känner stolthet på grund av den enorma uppmärksamhet som Greta Thunberg får världen över. Det påstås ofta att vi i Sverige har världens mest ambitiösa klimatmål, men sanningen är att även om vi skulle klara att nå dessa mål så är det långt ifrån tillräckligt. Regeringen säger att Sverige ska bli ”ett fossilfritt föregångsland”, men vackra ord löser inte klimatkrisen.

Anledningen till att Greta Thunberg inledde sin skolstrejk utanför riksdagen för drygt ett år sedan var just att Sveriges politiker inte gör tillräckligt.

Visst har medvetenheten om klimatfrågan ökat, inte minst i spåren av de världsomspännande skolstrejker som Fridays For Future fortsätter att organisera varje fredag. Men fortfarande släpper genomsnittssvensken ut cirka 10 ton koldioxid per år. Få kan föreställa sig vad den nödvändiga omställningen ner till 1 ton, och så småningom noll utsläpp av växthusgaser, kommer att innebära i praktiken.

Om vi fullt ut inser och accepterar hur akut och omfattande klimatkrisen är så måste vi erkänna: Vi gör långt ifrån tillräckligt och det går alldeles för långsamt. Det är inte en åsikt. Det är ett faktum – grundat i vetenskapen. Och det vilar ett extra tungt ansvar på oss i Sverige med vår historiska och pågående överkonsumtion.

För varje år blir konsekvenserna av klimatförändringarna allt tydligare runt om i världen. Ändå är de bränder som nu plågat Kalifornien och Australien bara en vag föraning av vad som väntar om vi inte stoppar utsläppen av växthusgaser.

I takt med att ekosystem kollapsar och resurser som vatten, jordbruksmark och mat blir bristvaror kommer konflikterna att öka, med enormt lidande och stora flyktingströmmar som följd.

Trots det ökade de svenska utsläppen av växthusgaser 2018, enligt Naturvårdsverket. Och ökningen har fortsatt under första halvåret 2019. Siffrorna visar att vi – trots alla vackra visioner om en fossilfri framtid – är på väg i en katastrofal riktning.

Under alltför lång tid har politiker och samhälle blundat för problemen och skjutit ifrån sig ansvaret i hopp om att tekniska framsteg ska lösa klimatkrisen någon gång i framtiden. Det är ett gigantiskt svek mot alla unga, mot barn och barnbarn, som kommer att tvingas leva med konsekvenserna av våra makthavares misslyckanden.

FN:s klimatpanel konstaterar i sin rapport om 1,5 graders global uppvärmning att det krävs snabba och omfattande förändringar för att kunna nå Parisavtalets mål. Sedan Greta Thunberg inledde sin klimatstrejk har miljontals unga över hela världen gett sig ut på gatorna för att kräva omedelbara åtgärder. De kräver handling och resultat. Vi kräver handling och resultat.

Svenska politiker i riksdag och regering har en skyldighet att ta klimatfrågan på största allvar och att agera därefter. Vi vill inte höra fler löften, deklarationer och visioner – vi kräver snabba, konkreta och drastiska utsläppsminskningar. Att blunda för klimatkrisen är ett svek mot mänskligheten.


Isabelle Axelsson, Fridays For Future Sverige
Ell Jarl, Fridays For Future Sverige
Tindra Jällhage, Fridays For Future Sverige
Mina Pohankova, Fridays For Future Sverige
Sophia Axelsson, Fridays For Future Sverige
Anton Örtell, Fridays For Future Sverige
Simon Lagerlöf, Fridays For Future Sverige
Alexander Ah, Fridays For Future Sverige
Andreas Magnusson, Fridays For Future Sverige
Ole von Uexkull, chef, Right Livelihood-stiftelsen


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE