Hjälp oss ge prylarna ett långt, hållbart liv

Miljöpartiet: Vi bär alla ansvar för planetens framtid

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi bär alla ansvar för planetens framtid. Politiken behöver se till så att ansvaret inte läggs i knät på den enskilda individen eller den med små ekonomiska marginaler mitt i stressen på mataffären på väg från jobbet till hämtningen på förskolan. Det ska vara lätt att göra rätt, skriver Isabella Lövin, Per Bolund och Amanda Palmstierna (MP).
Vi bär alla ansvar för planetens framtid. Politiken behöver se till så att ansvaret inte läggs i knät på den enskilda individen eller den med små ekonomiska marginaler mitt i stressen på mataffären på väg från jobbet till hämtningen på förskolan. Det ska vara lätt att göra rätt, skriver Isabella Lövin, Per Bolund och Amanda Palmstierna (MP).

DEBATT. Något har börjat hända med vår relation till saker. Något bra. Det räcker egentligen med en promenad längs med en affärsgata för att se skillnaden.

Klädaffären MQ har beslutat sig för att slå sina påsar ihop med Myrorna för att sälja både nya och använda second hand-kläder. 

H&M öppnar idag en syateljé i affären för att kunna reparera kläderna och ge dem ett längre liv. I Göteborg lanserar skokedjan Scorett möjligheten att hyra festskor.

Sedan tidigare har tillverkare av skidkläder, exempelvis Houdini, möjliggjort uthyrning av de plagg vi använder i backen. Att hyra skidutrustning är fullständigt självklart, varför skulle det inte vara det vara lika självklart att också hyra skidjackan som används en vecka om året?

Allt detta är inte en trend, det är en grundläggande förändring av vår relation till sakerna vi omger oss med varje dag, allt från att köpa leksaker på second hand till att dela på kostnaden för en elbil tillsammans i en bilpool.

Insikten om att ohämmad konsumtion inte är hållbar kommer att påverka oss och våra val som konsumenter under lång tid framöver. I stället för ständigt nya prylar kommer vi att byta till hållbara konsumtionsmönster.

Vissa saker kommer vi konsumera mer tillsammans, som exempelvis bilar och cyklar.

Vissa saker kommer att ha producerats hållbart i stället för smutsigt, exempelvis genom återvunnen bomull i stället för bomull direkt från besprutade plantager.

Vissa saker kommer vi kunna välja med bättre kvalitet där vi vet att produkten håller länge och går att reparera när den går sönder, som en diskmaskin eller mobiltelefon.

Vissa saker kommer vi att minska eller helt sluta att konsumera, till exempel kött producerat på skövlad regnskogsmark i Amazonas.

Vi bär alla ansvar för planetens framtid. Politiken behöver se till så att ansvaret inte läggs i knät på den enskilda individen eller den med små ekonomiska marginaler mitt i stressen på mataffären på väg från jobbet till hämtningen på förskolan. Det ska vara lätt att göra rätt.

Vi i Miljöpartiet vill därför:

  • Att ett så kallat Hyber-avdrag införs så att det billigare att hyra ut, köpa begagnat och reparera.
  • Att det ställs krav på design av prylar så de lättare ska kunna repareras och återanvändas.
  • Att du ska kunna få veta hur länge produkten du köper är tänkt att hålla. Reklamationsrätten behöver också ändra så att den kopplas till den förväntade livslängden.
  • Skatt på farliga kemikalier i kläder införs
  • Att kraven i offentlig upphandling skärps så svenska inköp inte bidrar till regnskogsskövling i exempelvis Amazonas.

När dagens barn är vuxna kommer de blicka tillbaka på vårt köp- och slängsamhälle och skaka på huvudet. Med rätt politik kommer de också applådera oss för att vi tog tag i det i början på 2020-talet.


Isabella Lövin och Per Bolund, språkrör (MP)
Amanda Palmstierna, riksdagsledamot och talesperson i konsumentfrågor (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs mer:

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE