Har du aldrig varit i en förort, Kristersson?

Replik från S i Kista om segregationen och Löfven

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Segregationen i Sverige beror på politiska beslut, politiska beslut som fattats av främst moderater, skriver Daniel Vencu.

REPLIK. Varenda gång Kristersson pratar om förorten och gängkriminalitet är det som att han aldrig satt sin fot i en förort. Det är som att all hans fakta och belägg kommer från twittertrådar.

Det är invandrarnas fel. För enligt Kristersson är invandrare en homogen grupp som beter sig likadant var de än hamnar. Kristersson vill helst inte prata om tillgången till service och välfärd i förorten. Vi kan ta en titt på vad Kristersson och hans kolleger gjorde under sina år vid makten.

När Ulf Kristersson var socialborgarråd i Stockholm var han med att sälja ut allmännyttan, införde tuffare regler för de som sökte socialbidrag och hans kollegor i Region Stockholm privatiserade vården som gjorde att viktiga vårdinstitutioner stängde ner i förorten.

Apoteket såldes ut vilket gjorde att vinstintresset blev viktigare än människors behov till medicin.

Skolan fortsatte att privatiseras i offensiv takt till den graden att vi i dag har skolor som lär eleverna att marknadsföra sin skola. I Staffanstorp ska maten i skolan börja kosta, i Göteborg chockhöjs biljettpriserna i kollektivtrafiken och i Stockholm skär det blågröna styret ner på utbildningen.

Segregationen i Sverige beror på politiska beslut, politiska beslut som fattats av främst moderater.

Nu blir folk tokiga när Löfven säger att klassklyftorna är den största orsaken till den ökade kriminaliteten. Det är ingen slump att kriminaliteten ökat i samband med att samhället blivit mer orättvist och ojämlikt. Det är inte heller en slump att segregationen ökar när vinsten blir viktigare än behovet.

Ni har inte ett delansvar i varför det är som det är i dag Kristersson, ni har ett stort ansvar och ni visar gång på gång att ni inte har några intressen att ändra er eller samhället. Jämlikhet är det värsta ni kan tänker er.


Daniel Vencu, ordförande Kista S


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kista

Stockholm

Apoteket

Välfärd