Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Vi ska göra allt vi kan mot marknadshyror

Vänsterpartiet: S, MP, C och L:s förslag är en katastrof för alla hyresgäster

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-04-28

Med Januari-partiernas förslag om marknadshyror är det bara en tidsfråga innan majoriteten av landets hyresgäster drabbas av höjda hyror. På sikt går det inte att ha två separata system, skriver Momodou Malcolm Jallow.

DEBATT. Idén om att marknadshyror skulle lösa bostadsbristen återkommer med jämna mellanrum. Det är en bluff som inte bara Vänsterpartiet och forskningsvärlden avslöjat, utan även svenska folket. Hela 85 procent av befolkningen säger nej till marknadshyror.

Men mitt under pandemin – då vi alla borde hjälpas åt att skapa trygghet och bra förutsättningar för de som drabbats hårdast av krisen – tillsätter Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna en utredning om att införa marknadshyror.

För de tre miljoner invånare som bor i hyresrätt är marknadshyror en katastrof. Med eller utan pandemi. Många av dessa är låginkomtagare, och lägger man till den arbetslöshet som följer av coronakrisen blir det än mer obegripligt att regeringen väljer att ta upp denna fråga just nu.

Förslaget om marknadshyror riktar sig mot nyproducerade bostäder. Det är tyvärr en klen tröst för landets hyresgäster eftersom förslaget innebär att man i en del av hyresbeståndet kommer neka hyresgäster den förhandlingsrätt som alla har i dag.

Det påverkar självklart hela beståndet på sikt och det skulle bara vara en tidsfråga innan majoriteten av landets hyresgäster drabbas av höjda hyror. På sikt går det inte att ha två separata system.

Förespråkarna för marknadshyror försöker sällan ge belägg för att marknadshyror faktiskt skulle lösa några problem. De verkar drivas av ren ideologi, snarare än hur det fungerar i verkligheten. Studier av marknadshyror visar att de:

  • Leder till högre hyror i princip överallt, inte bara i storstäder och i attraktiva områden.
  • Hyresgästers konsumtionsutrymme minskar, vilket påverkar samhällsekonomin.
  • Marknadshyror skapar och upprätthåller social och ekonomisk stigmatisering. Det krävs alltid någon form av parallell hyresmarknad med ”sociala bostäder” för alla som inte har råd att bo på den ”vanliga” bostadsmarknaden. En mycket kostsam lösning för samhället.
  • ”Sociala bostäder” ökar segregationen.
  • Marknadshyror ger ökade kostnader för bostadsbidrag och ekonomiskt bistånd samt ett ökat antal vräkningar på grund av hyresskulder.
  • Trångboddheten ökar för låginkomsttagare. Coronakrisen visar vad det kan innebära.
  • De studier som finns visar att marknadshyror inte leder till ökat bostadsbyggande.

Så för vem är marknadshyror bra, hur ser den listan ut?

Den listan är kort: marknadshyror bra för fastighetsägare, och i synnerhet de som finns på ”starka bostadsmarknader”. De kan helt enkelt höja hyran och tjäna mer pengar.

Det är typiskt att i stort sett de enda som varit positiva till regeringens besked är stora hyresbolag. Hyresgästföreningen som representerar de som faktiskt bor i lägenheterna slår däremot larm om höjda hyror och ökad otrygghet.

Redan innan regeringen tillträdde har Vänsterpartiet varit tydliga med att vi gärna förhandlar och kompromissar i en rad frågor, men vi har också sedan början varit tydliga med att marknadshyror inte är en av de frågorna. Det är en kärnfråga som handlar om ett Sverige som fungerar för alla, inte bara för de rika.

Att införa marknadshyror skulle drabba så många och vi kommer göra allt vi kan för att förhindra att så sker.

Det vi behöver nu är trygghet och sammanhållning. Inte att regeringens skapar mer kaos i människors liv. Vi behöver fler hyreslägenheter med rimliga hyror och vi behöver ha dem i alla delar av vårt samhälle, inte bara i de mindre attraktiva delarna av städerna.

Marknadshyror löser inte något av detta.


Momodou Malcolm Jallow, bostadspolitisk talesperson Vänsterpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här