Debatt

För vem tar ni ansvar, Socialdemokraterna?

Slutreplik från Miljöpartiet om valet av kommissionsordförande

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Att ta ansvar är att säga nej när politiken inte levererar. Vi gröna valde att ta ansvar för kommande generationer genom att utifrån de åtgärder som vi vet måste komma på plats, vilja och våga säga nej, skriver Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren (MP).
Att ta ansvar är att säga nej när politiken inte levererar. Vi gröna valde att ta ansvar för kommande generationer genom att utifrån de åtgärder som vi vet måste komma på plats, vilja och våga säga nej, skriver Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren (MP).

DEBATT

SLUTREPLIK. Efter en tajt omröstning om EU-kommissionens nästa ordförande vann den konservativa kandidaten, Ursula von der Leyen. De svenska Socialdemokraterna valde att göra upp i hemlighet med Moderater och Kristdemokrater, och menar att detta är att “ta ansvar”.

Ansvar för vad och gentemot vem undrar vi?

Våra väljare och de som röstat på Miljöpartier runt om i hela EU, utgör en grön våg som vill att politiken levererar svar på klimathotet och tar oss till Parisavtalets mål.

För oss blev det tydligt att von der Leyen saknade så väl vilja som nödvändigt helhetsperspektiv, vilket krävs för att ställa om vårt samhället i en hållbar riktning. Idoga försök till trots fick vi bland annat inga svar på frågan om hotet mot den biologiska mångfalden, om hur vi hjälper lantbruken att ställa om till ett hållbart jordbruk, om krafttag för luften vi andas eller hur vi förändrar användningen av farliga kemikalier.

Att ta ansvar är att säga nej när politiken inte levererar. Vi gröna valde att ta ansvar för kommande generationer genom att utifrån de åtgärder som vi vet måste komma på plats, vilja och våga säga nej.

Det finns en bred uppslutning av partier som tycker att både sakpolitiken och processen i valet av ny ordförande hade kunnat vara oerhört mycket bättre. Socialdemokrater från Tyskland, Nederländerna, Österrike och Frankrike röstade därför också nej, tillsammans med oss.

När vi efter omröstningen därtill ser att högernationalistiska polska Lag och rättvisa och ungerska Fidesz gett sitt stöd till Ursula von der Leyen, är det inte utan orosmoln vi noggrant behöver följa tillsättningen av kommissionärer för att se vad som lovats bort för den knappa majoriteten som gav henne ordförandeskapet.

Nu är det upp till bevis för den nya kommissionsordföranden. Vi har tydliggjort att vi sitter redo vid förhandlingsborden för att förbättra och utveckla EU:s klimatpolitik till att bli det den behöver vara och se till att de demokratiska värden unionen bygger på lever kvar.

Alice Bah Kuhnke, EU-parlamentariker och vice ordförande för den gröna partigruppen i EU-parlamentet (MP)
Pär Holmgren, EU-parlamentariker (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Ursula von der Leyen

LÄS VIDARE

DEBATT Varför väljer ni högern framför klimatet, S?

ÄMNEN I ARTIKELN

Ursula von der Leyen

EU

Klimathotet

Alice Bah Kuhnke

Pär Holmgren

Fidesz

Lag och rättvisa, PIS