Debatt

Varför avveckla fossilfri kärnkraft, Centern?

Replik från Moderaterna om energipolitik och klimat

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Centerpartiets Rickard Nordin vet mycket väl att det inte är realistiskt att enbart förnybar energi kommer att svara upp mot Sveriges efterfrågan på el, skriver Jessica Rosencrantz och Lars Hjälmered.
Centerpartiets Rickard Nordin vet mycket väl att det inte är realistiskt att enbart förnybar energi kommer att svara upp mot Sveriges efterfrågan på el, skriver Jessica Rosencrantz och Lars Hjälmered.

DEBATT

REPLIK. Rickard Nordin påstår att Moderaterna skulle vara motståndare till förnybar energi. Det är inget annat än trams. Moderaterna vill leda Sverige in i en modern och utsläppsfri framtid.

Skillnaden mellan oss och Centerpartiet är att vi i Moderaterna inser att förnybara energikällor behöver kompletteras med stabil och säker kärnkraft som kan leverera el under dygnets alla timmar, oavsett väder. Kärnkraften kommer behövas när solen inte skiner eller när vinden inte blåser.

Vi beklagar att Centerpartiet verkar se ett egenvärde i att avveckla fossilfri kärnkraft – när fokus borde ligga på att säkerställa att Sverige når våra ambitiösa klimatmål.

Lösningen för att sänka våra utsläpp stavas allt oftare elektrifiering. Det handlar om allt från elbilar och ny kollektivtrafik till utsläppsfri stålproduktion. I Sveriges tillväxtregioner tar samtidigt nya infrastrukturprojekt, bostäder och företagsetableringar plats.

Därför är det bra att Sverige i dag har en stort sett koldioxidfri produktion av el – främst tack vare vattenkraft och kärnkraft. Men i framtiden kommer det med största sannolikhet att behövas ännu mer el. Därmed måste vi se till att Sveriges elproduktion fortsätter vara klimatsmart och koldioxidfri.

Mot denna bakgrund vill Moderaterna snabbutreda möjligheten att livstidsförlänga Ringhals 1 och 2 som planeras stängas i förtid redan nästa år. Under sommaren kom Konjunkturinstitutet med färska siffror om att stängningen av dessa reaktorer riskerar leda till åtta miljoner ton i ökade koldioxidutsläpp. Det vore illa.

Samtidigt måste vi givetvis arbeta för att förnybara energikällor ska ha goda villkor. För att minska utsläppen behöver vi en klimatsmart elproduktion som består av en mix av förnybara och fossilfria energikällor. Med andra ord: Vi behöver både solenergi och kärnkraft.

Centerpartiets Rickard Nordin vet mycket väl att det inte är realistiskt att enbart förnybar energi kommer att svara upp mot Sveriges efterfrågan på el. Redan i dag riskerar många satsningar att nekas tillträde till elnäten, till följd av elbrist. Så kan vi inte ha det i Sverige år 2019.

Moderaterna vägrar riskera att människor inte kan värma upp sina hus under vintern eller att våra företags konkurrensmöjligheter skadas. Ett ansvarsfullt parti bör resonera på samma sätt.

Moderaterna kommer, precis som Centerpartiet, fortsätta vara positiva till solenergi – men vi kommer också att se till helheten och i stället för att ställa goda kraftslag mot varandra arbeta för att Sverige når målet om 100 procent fossilfri el.


Jessica Rosencrantz, miljö- och klimatpolitisk talesperson (M)
Lars Hjälmered, näringspolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Klimatförändringarna

LÄS VIDARE

DEBATT M och KD, ni missar en svensk solrevolution

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimatförändringarna

Kärnkraft

Förnybar energi

Energipolitik

Klimat & miljö

Miljöpolitik

Moderaterna