Debatt

Demokratin är hotad – men inte av Trump

Replik från konservativ tankesmedja om situationen i USA

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vänsterliberaler och våldspöblar hotar den amerikanska demokratin, inte Donald Trump. Vad Trump gör är att försvara demokratin och försvara den amerikanska konstitutionen. Replik från Ronie Berggren.
Vänsterliberaler och våldspöblar hotar den amerikanska demokratin, inte Donald Trump. Vad Trump gör är att försvara demokratin och försvara den amerikanska konstitutionen. Replik från Ronie Berggren.

DEBATT

DEBATT. I en debattartikel skriver demokraten Kevin Holst om hur Donald Trump hotar den amerikanska demokratin genom ”förbud mot muslimer” och att ”sätta barn i burar” och genom att tala som en ”auktoritär ledare” som vill bruka militär mot fredliga demonstranter.

Kevin Holst driver ett felaktigt halmgubbeargument när han målar upp en bild av Trumps politik som inte stämmer och kritiserar den felaktiga bilden i stället för den faktiska politiken.

Det finns inga förbud mot muslimer. Det finns bara stopp för inresor från länder som kännetecknas av låg säkerhet och omfattande islamisk extremism. Att placera barn i burar är ingen amerikansk policy utan en konsekvens av en havererad gränspolitik mot Mexiko som var precis likdan under Barack Obamas presidentskap.

USA befinner sig just nu i kaos, präglat av kravaller, upplopp, inbrott, mord och förödelse. En laglöshet som drabbar vanliga oskyldiga medborgare som måste stoppas. I flera fall är det städer där det är demokratiska politiker som styr som plundringarna fått fortgå som värst. I demokratiskt styrda Minneapolis diskuterar demokrater på fullt allvar att avskaffa sin polismyndighet. i New York har vandalerna länge fått härja fritt. Likaså i Portland på västkusten.

I det läget går Trump in och lovar att ta saken i egna händer och sätta in militären för att garantera ordning. Men i Kevin Holsts värld är det Trump, inte de demokratiska politikerna i Minneapolis, New York eller Portland som gör fel. En imponerande logisk kullerbytta.

Kevin Holst antyder att Trump gör något unikt när han är beredd att sätta in militär. Det är snömos. Många presidenter har gjort det före Trump och det gör vare sig Trump eller någon av de tidigare presidenterna till någon maktfullkomlig autokrat. 2018 så lekte även Sveriges statsminister Stefan Löfven med tanken på att sätta in militär på svenska gator för att sväva gängkriminalitet.

Det betyder inte att den amerikanska demokratin inte hotas, det gör den, men inte av Trump.

Demokratin hotas på de vänsterliberala universitet som kväver yttrandefriheten genom att tysta konservativa röster. Den hotas av de som brukar våld mot politiska meningsmotståndare. Och just nu, denna stund så hotas den av de som bryter mot konstitutionen genom att organisera sig i våldspöblar när konstitutionen enbart garanterar folkets rätt att samlas i frihet om de inte brukar våld. Våldspöblar som slår sönder affärer, misshandlar människor och skrämmer människor att knäböja och göra avbön för vithetsprivilegier.

Det är dessa som hotar den amerikanska demokratin, inte Donald Trump. Vad Trump gör är att försvara demokratin och försvara den amerikanska konstitutionen.


Ronie Berggren, redaktör för den konservativa tankesmedjan Amerikanska nyhetsanalyser


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Donald Trump

LÄS VIDARE

DEBATT President Trump är ett hot mot vår demokrati

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trump

Portland

USA

New York

Black lives matter