Debatt

Ni politiserar frågan om vaccin, moderater

Replik från S-regionstyrelseordföranden om vaccinationskampanjen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

De moderata utspelen tycks syfta till att partipolitisera vaccinfrågan och kritisera regeringen. Det lär inte imponera på väljarna och riskerar att urholka allmänhetens förtroende till hälso- och sjukvården och vaccineringen. Replik från socialdemokratiska regionstyrelseordföranden.
De moderata utspelen tycks syfta till att partipolitisera vaccinfrågan och kritisera regeringen. Det lär inte imponera på väljarna och riskerar att urholka allmänhetens förtroende till hälso- och sjukvården och vaccineringen. Replik från socialdemokratiska regionstyrelseordföranden.

DEBATT

REPLIK. I en debattartikel gör moderata regionråd ett försök att utså tvivel till regeringens vilja och förmåga att ta fram nationell kommunikation för vaccination mot covid-19. Men det moderata utspelet tycks tyvärr syfta till att partipolitisera frågan och kritisera regeringen.

Tack vare att vi har en regering som har ingått flera vaccinationsavtal och således säkerställt en vaccinvolym som överstiger befolkningsstorleken, kan vi regioner i takt med att vaccinet levereras skyndsamt erbjuda vaccination mot covid-19 till hela svenska folket.

Precis som skribenterna skriver ansvarar regeringen för att i nära samråd med regionerna ta fram nationell kommunikation kring vaccinering mot covid-19. Dessa insatser ska också målgruppsanpassas så att även personer med funktionsnedsättningar och personer som ej har svenska som modersmål kan ta till sig av informationen.

Regeringen har också säkerställt att en kommunikationsstrategi finns att tillgå för regioner och länsstyrelserna för att samordna, stärka och utveckla kommunikationen kopplat till pandemin.

I den överenskommelse som träffats mellan staten och regionerna om vaccinering mot covid-19 framgår det tydligt vad som är statens respektive regionernas ansvar.

Tyvärr har vi de senaste dagarna sett moderater politisera frågan om vaccineringen mot covid-19.

Flera moderata företrädare ansåg nyligen att det var ”stötande” att människor i socialt utsatta situationer, som oftast har sämre hälsa och löper större risk att drabbas svårt av covid-19, ska inkluderas i tredje vaccinationsfasen. I dag antyder moderata regionråd att regeringen gör för lite för att så många som möjligt ska vaccinera sig.

Den enda gemensamma nämnaren med de moderata utspelen tycks tyvärr vara att partipolitisera frågan och kritisera regeringen. Det lär inte imponera på väljarna och riskerar att urholka allmänhetens förtroende till hälso- och sjukvården och vaccineringen.

Det vore i stället klädsamt om vi alla regionråd, oavsett partipolitisk färg, gör allt i vår makt för öka vaccinationstakten, trots svårigheterna och osäkerheterna med vaccinleveranserna.

Om vi håller oss fokuserade på den uppgiften och undviker politiseringar i frågan, är vi övertygade att samhället kan återgå till ett normalläge där exempelvis mor- och farföräldrar kan krama om barnbarnen.


Kaisa Karro, regionstyrelsens ordförande i Region Östergötland (S)
Monica Johansson, regionstyrelsens ordförande i Region Sörmland (S)
Peter Olofsson, regionstyrelsens ordförande i Region Västerbotten (S)
Angelica Katsanidou, regionstyrelsens ordförande i Region Kalmar län (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

DEBATT Regeringen, ni lovade en stor vaccinkampanj

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Socialdemokraterna

Covid-19

Coronaviruset

Region Kalmar

Vaccin

Sjukvård