Ner med monarkin – Victoria for president

Debattören: Låt kronprinsessan förtjäna våra röster – likt alla andra kandidater till jobbet som statschef

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I grunden står monarki i alla dess former emot en demokratisk utveckling och behåller landet i en demokratisk gråzon. Avskaffa arvsmonarkin – och låt kronprinsessan vara en av våra presidentkandidater, skriver Aza Cheragwandi.
I grunden står monarki i alla dess former emot en demokratisk utveckling och behåller landet i en demokratisk gråzon. Avskaffa arvsmonarkin – och låt kronprinsessan vara en av våra presidentkandidater, skriver Aza Cheragwandi.

DEBATT

DEBATT. Sverige är ett av få länder i Europa och i världen som fortfarande är en monarki. Vår historia, men också den europeiska, har definierats av långa styren av absolutistiska monarker som med järnhand styrde över sina medborgare.

I grunden står monarki i alla dess former emot en demokratisk utveckling och behåller landet i en demokratisk gråzon. Vi vill avskaffa arvsmonarkin i Sverige, och i det arbetet stöter vi ofta på människor som påtalar att de verkligen gillar kronprinsessan Victoria och gärna ser henne bli statschef.

Till dem säger vi: Absolut, men Victoria for President!

Enligt Novus undersökning från april 2016 vill cirka 40 procent av svenskarna se kronprinsessan Victoria ta över som statschef i förtid, alltså att kungen ska abdikera och låta henne ta över. Hon och prins Daniel har åtnjutit en stor popularitet på senare år när det svenska folket, efter flera skandaler hos kungen, velat se en förändring i kungahuset.

Vi ser samtidigt att stödet för monarkin i Sverige sjunkit stadigt sedan 1995, vilket kan vara en förklaring till att det svenska folket valt att söka någon annanstans efter ledarskap.

Sveriges statschef är vårt lands högsta politiska ämbete och ett sådant representativt ansvar kräver att vi alla får möjligheten att tillsammans utse vem som blir statschef. Vi måste också ha möjligheten att ersätta personen om vi vid något tillfälle är missnöjda.

Vi har full förståelse för att många svenskar ser kronprinsessan som en god förebild och en stark ledarprofil, ett samhälle står starkt när dess medborgare uttrycker sig politiskt.

Däremot är det ett märkligt argument att vi alla ska fråntas rätten att rösta och välja en ledare enbart för att en person är omtyckt. I en modern demokrati ska det finnas fler kandidater och dessa personer får kämpa för våra röster. Detta måste gälla alla våra positioner, inklusive statschefen. Men olika spelregler verkar gälla, enligt vissa.

Om jag skulle gå ut och säga att vi bör ställa in de allmänna valen 2018 för att jag verkligen gillar regeringen med Stefan Löfven som statsminister hade folk köat för att få kalla mig diktaturförespråkare, men av någon anledning ser vi inte valet av vår statschef på samma sätt.

En republik kan se ut på flera olika sätt. För de som gillar kronprinsessan och vill se henne bli statschef är rätt väg att gå att utlysa presidentval där bland andra kronprinsessan Victoria kan ställa upp som kandidat och förtjäna våra röster – likt alla andra kandidater.

För oss Unga Republikaner är valet enkelt, här kan det inte finnas någon kompromiss . Det finns inget halvdemokrati, antingen har vi demokrati eller så har vi det inte.

Så länge som en arvsmonarki finns i Sverige och så länge som alla andra i Sverige uteblir från möjligheten att väljas till vårt lands högsta ämbete är vi inte en demokrati.

Vill du se kronprinsessan Victoria bli statschef i Sverige? Bra!

Rösta då på Victoria for President.


Aza Cheragwandi,
förbundsordförande, Unga Republikaner


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE