ÅSIKT

M bygger dimridåer med bensinskatten

Slutreplik från Isabella Lövin om klimatpolitik för landsbygden

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: MARCUS ERICSSON
Forskarna ger oss tio år för att halvera utsläppen. Moderaterna väljer att stoppa huvudet i sanden, skriver Isabella Lövin.

SLUTREPLIK. Vi står i dag inför ett val. Forskarna ger oss tio år för att halvera utsläppen om vi ska lyckas begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grad. Antingen axlar vi det enorma ansvaret och gör allt vi kan, även när det är svårt på kort sikt. Eller så stoppar vi huvudet i sanden och låtsas som ingenting, och låter extremväder, torka, bränder, svält, resurskrig och människor på flykt bli den nya värld vi med öppna ögon lämnar efter oss.

Moderaterna väljer att stoppa huvudet i sanden.

Miljöpartiets politik grundar sig på solidaritet med djur och natur, alla världens människor och kommande generationer. Vi vill ha ett hållbart samhälle där alla kan leva ett gott liv.

Landsbygden är avgörande om vi ska klara av omställningen till ett samhälle där vi lever inom naturens ramar och har förutsättningar för ett gott liv. Det är på landsbygden vi producerar vår mat och det är också där det finns en stor potential att producera svenska biobränslen. Landsbygden är också viktig i sig själv – människor ska leva goda liv i hela landet.
Bilen behövs på landsbygden. Dagens bilar ska kunna köras på ett sätt som är bättre för klimatet – därför har MP sett till att mer förnybara bränslen blandas in i bensin och diesel, därför vill vi ändra reseavdraget så att det ska sluta främst gynna bilister i storstäderna.

Landsbygden ska få tillgång till framtidens bilar: därför har vi börjat bygga ut laddstolpar i hela landet, och vi vill införa ett glesbygdsstöd för köp av miljöbilar. Därför har S, C, L och MP i Januariavtalet sagt att vi ska föreslå ett stoppdatum för fossila bränslen.

När vi och andra länder tar adjö av fossilbränslen vet biltillverkarna att de behöver få ut alternativ på marknaden. Det är en utveckling som Moderaterna vill motverka.

Miljöpartiet vill att de som bor i glesbygdskommuner med särskilt stora utmaningar ska få höjt grundavdrag på skatten så att de får behålla mer av sin lön. Vi vill också utreda hur vissa miljöskatter ska kunna återföras till medborgarna i en grön skatteåterbäring. 

Moderaterna bygger dimridåer med bensinskatten, men själva gör de inte något för att göra landsbygden fri från bensinberoendet.

Tvärtom, man vill sänka skatten på fossila drivmedel samtidigt som man tar bort stöd som gör omställningen möjlig. Det som påverkar bensinpriset kraftigast är priset på olja på världsmarknaden. Det gör att konflikter som uppstår i världen snabbt och kraftigt kan göra det dyrare att bo på landsbygden.

När Moderaterna pratar om klimat berättar de vad de inte vill göra, och när de talar om svensk landsbygd berättar de vad de inte vill göra. Nu är året 2019 och Sverige behöver i stället höra vad vi ska göra för att minska utsläppen och vad vi ska göra för att hela Sverige ska utvecklas.

Förra året stod stora arealer svensk skog i brand. Torka slog ut stora delar av svenskt jordbruk. Över hela världen ringde larmklockan som sa ”Klimatet kan inte vänta”. Detta måste vi ta itu med för att ett gott liv på landsbygden ska fortsätta vara möjligt.

Miljöpartiet driver en politik som tar krafttag mot klimatförändringarna, och som ger hela Sverige utrymme att leva.


Isabella Lövin, språkrör för Miljöpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här: