ÅSIKT

Att tänka på djurens rätt gynnar även människan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Henrik von Sydow skriver i Aftonbladet den 10 juli att ”djurrätts-terrorn” måste stoppas. Det tycks vara ett fritt debattklimat som fått von Sydow att ryta till, då bland andra Jan-Emanuel Johansson velat debattera djurens rättigheter under Almedalsveckan.

von Sydow kommer också med ytterst fåniga beskyllningar mot djurrättsrörelsen för att bestå av nazister och anarkister. Några vidare argument har von Sydow dock inte.

von Sydows debattinlägg påminner mig om Gandhis tankar om att alla sociala rörelser går igenom tre steg: förlöjligande, diskussion och acceptans.

Under mitten av 90-talet var det allmänt tankegods att jämföra vegetarianer med kaniner och att utpeka deras filosofi som utspejsad. I dag vet de flesta bättre, men von Sydow tycks ha hamnat på efterkälken vad gäller den debatt som förs kring djurs rättigheter.

Antingen det, eller så har von Sydow haft svårt att profilera sig som politiker, och har då valt djuren och djurrättsrörelsen som måltavla för att synas. Hans tankar om att djurrätt skulle vara oförenligt med människorätt är dock helt fel.

1. För det första så har undersökningar visat att det procentuellt sett är fler medlemmar i Djurens rätt som också är medlemmar i exempelvis Amnesty och Röda Korset än det är bland icke-medlemmar.

2. För det andra så är ofta djurrättsfilosofin automatiskt gynnsam även för människan. Exempelvis är köttkonsumtion ett oerhört slöseri med resurser, något som senast rapporterades från Lantbruks-universitetet i Uppsala nu i veckan.

Väljer vi att föda upp färre djur för köttkonsumtion så får vi mer grödor över till alla de människor som varje dag svälter i världens u-länder.

Även miljön gynnas av vegetarianism och minskad köttkonsumtion. Naturvårdsverket vill minska köttkonsumtionen med 75 procent till år 2021.

Djurrätt går därför hand i hand med humanismen. Omtanke om alla jordens varelser gör att vi även behandlar andra människor bättre. von Sydows form av humanism verkar dock gå mer i moderaternas ”Satsa på dig själv”-filosofi, så Jan-Emanuel uppmanas därför av mig att fortsätta debattera människors och djurs rättigheter!

Kristofer Åberg (Studerande på medie- och kommunikationsvetenskapliga programmet på Högskolan i Jönköping och grundare av sajten Djurrätt.org)