Debatt

Jag vill bli MP:s nya partisekreterare

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Anders Wallner: Miljöpartiet kan bli nästa stora folkrörelse

Anders Wallner.
Anders Wallner.

Miljöpartiet gick till val med en rödgrön valrörelse som skulle framställa tre rödgröna partier med en samstämmig bild över var vi ville föra Sverige. Men i viljan att framstå som rödgröna blev möjligheterna att presentera Miljöpartiet som helgröna begränsade. Den ideologiska debatten fick stå tillbaka när vårt block skulle slipas ner till tre nyanser av rödgrönt. I dag är Miljöpartiet Sveriges tredje största parti och det finns en nyfikenhet på vad vi vill. Vad skiljer oss från de röda och de blå? Det är många som är nyfiket gröna.

Den gröna ideologin är yngre, mindre väldokumenterad och mindre etablerad än de traditionella ideologierna. Men den är också mer levande, bredare och mer aktuell än de äldre ideologierna. För oss gröna finns det många principer som är oförenliga med både blå och röd politik. Vi har ett uppdrag som parti att förklara inte bara våra förslag, utan också vår syn på världen som ligger bakom dem. Det är en stor uppgift för våra allt fler politiker.

Vi sitter nu i majoritet i nära 100 kommuner och i nästan samtliga landsting. På vissa håll samarbetar vi rödgrönt och på andra håll grönblått. För våra politiker behöver partiet erbjuda ett forum för ideologisk diskussion om vad som är de viktigaste gröna perspektiven – beroende på om samarbetsparten är blå eller röd.

Miljöpartiet har de senaste åren vuxit med rekordfart och är i dag drygt 16 000 medlemmar – långt fler än någonsin tidigare. Ungefär hälften är nytillkomna medlemmar och utgör en stor möjlighet för partiet, men också en utmaning. Det finns en risk att vi växer för snabbt och inte hinner hitta nya former för engagemang och ideologisk diskussion. Då kommer politiken att stagnera.

Jag vill att det ska finnas fler möjligheter än de traditionella politiska uppdragen att engagera sig i partiet, i interna intressegrupper, nätverk och kampanjer. Alla medlemmar ska få en möjlighet dela den gemensamma målbilden och hitta sin plats i arbetet ditåt. Alla ska få chans att påverka politiken – på riktigt och direkt. Det är en naturlig del av vår gröna demokratisyn. Hos oss är medlemskapet mer än bara kaffe och föreläsningar på partilokalen. Vi har potential att bli nästa stora folkrörelse om vi möter den här utvecklingen på kreativa sätt.

I valet 2006 lockade MP över en ny grupp av frihetliga vänsterväljare. I valet 2010 lockades en hel del sökande socialliberaler. Det är bra. Nu ska vi lyckas med att behålla både de här grupperna. Våra tusentals medlemmar ska gå rakryggade ut i de två valrörelserna 2014 med den gröna politiken. Under den här mandatperioden vill jag att Miljöpartiet i första hand ska utveckla den egna politiken.

Vi inleder snart en partiprogramrevidering då partiet för första gången på länge ska vända och vrida på alla politikområden. Jag hoppas att det här sker i en öppen process med rådslag, medlemsomröstningar och en debatt där det är högt i tak.

På kongressen i maj ska vi välja ny politisk ledning. Flera personer har redan berättat att de ställer upp som språkrörskandidater. Det är väldigt positivt att vi har en öppen process också när vi väljer våra politiska företrädare.

Därför berättar jag härmed att jag står till förfogande i valet av ny partisekreterare.

Anders Wallner
Kandidat till ny partisekreterare (MP)

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Politik

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik