Pengar bakom LCHF-kritiken

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Annika Dahlqvist: Fettdieten är utmärkt för gravida och ammande

”Vi som äter LCHF har märkt att vi har fått en mängd hälsovinster sedan vi övergick till den kosten”, skriver debattören.
”Vi som äter LCHF har märkt att vi har fått en mängd hälsovinster sedan vi övergick till den kosten”, skriver debattören.
Fredrik Paulún och Olga Rönnberg.
Fredrik Paulún och Olga Rönnberg.

Olga Rönnberg, personlig tränare, har i Aftonbladet skrivit en debattartikel om att det kan vara riskfyllt att äta strikt LCHF-kost under graviditet och amning, eftersom den kosten inte är vetenskapligt utvärderad vid dessa tillstånd. LCHF är en förkortning av LowCarb-HighFat, det vill säga lågt kolhydratintag och högt fettintag.

Rönnberg hade tillfrågat Fredrik Paulún om hans åsikt i frågan. Paulún driver emellertid en kommersiell verksamhet med GI- och Isodieten som affärsidé, och har kommersiellt intresse av att nedsvärta LCHF-metoden eftersom den kostar honom en betydlig marknadsandel.

Paulún avrådde förstås från strikt LCHF. Vi som äter LCHF blev irriterade över detta eftersom han inte hade några belägg för den bedömningen. Våra irriterade reaktioner tolkades av Olga som vuxenmobbning av Fredrik.

De flesta av LCHF-förespråkarna rekommenderar ett måttligt intag av mejeriprodukter. De ska ha mindre av laktos, mjölksocker, och mera av fett. Grönsaker lägger vi inte någon speciell restriktion på eftersom de inte innehåller så mycket kolhydrater. Bröd avråder vi från i största möjliga mån eftersom det innehåller hög andel av kolhydrater. Likaså all annan spannmålsmat, som gröt och pasta. Det raffinerade vetet anser vi vara det sämsta att äta.

Potatis, ris, majs och allt socker bör också minimeras. Orsaken är att alla kolhydrater blir socker i kroppen, vilket höjer insulinhalten i blodet. Både högt blodsocker och högt insulin är inflammationsframkallande och sjukdomsframkallande. Om man minimerar intaget av kolhydrater tillverkar kroppen själv det socker som behövs för att hålla en stabil normal blodsockernivå. Vid denna egentillverkning av blodsocker, glukoneogenes, fås också en produktion av ketoner, molekyler som är energirika och kan användas som energikälla av kroppen. Det finns aldrig visat att denna ketonproduktion skulle kunna vara farlig, utan är en helt normal fysiologisk mekanism.

Vi som äter LCHF har märkt att vi har fått en mängd hälsovinster sedan vi övergick till den kosten. Vi kände det som att alla pusselbitar föll på plats, och kroppen tackade för att den äntligen fick rätt mat.

Denna kolhydratfattiga kost motsvarar ungefär den kolhydratmängd som åts av våra förfäder, innan människorna började odla spannmål för cirka 10 000 år sen. Kolhydratsnål kost har ätits av inuiter med god effekt på deras hälsa innan den civiliserade kosten kom till dem med kolhydrater och livsmedelsindustrins produkter. Därefter blev även deras hälsa försämrad med hjärtsjukdomar, diabetes och cancer.

Olga påstår att hjärnan behöver minst 100 gram kolhydrater per dag för att fungera optimalt. Jag har inte hört talas om någon vetenskaplig studie som har visat detta, utan det är en ren fantasisiffra.

Att gravida och ammande har nytta av att idka en lämplig mängd av motion är helt okontroversiellt. Många småbarnsmammor har dock tyvärr inte så mycket tid och möjlighet för motion, och jag håller med barnmorskeförbundet om att man då inte ska stressa dem med påpekanden om att de måste motionera. Huvudsaken är att de mår bra och trivs med sin tillvaro tillsammans med barnen. Promenader med barnvagnen, och att springa efter ett smitande barn kan räcka långt.

Det är många LCHF-ätare som har fött och ammat barn utan några som helst problem. Tvärtom har det gått anmärkningsvärt komplikationsfritt och barnen växer och mår utmärkt.

Annika Dahlqvist

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN