ÅSIKT

Nya alkohollagen leder till mer våld

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

IOGT-NTO: Är det värt priset för att kunna dricka alkohol på minsta pizzeria?

I dag klubbar riksdagen en ny alkohollag som bland annat innebär att det blir lättare att få tillstånd att servera alkohol. Man kan fundera över varför. Varför är det viktigt att dricka alkohol på pizzerian? Finns det saker som är viktigare?

Antalet serveringstillstånd har ökat enormt de senaste åren, från 9 200 i början av 2000-talet till knappt 11 000 idag. Samtidigt har antalet anmälda våldsbrott ökat från med 40 procent.

Det hänger ihop. Ta en stad, vilken som helst, där misshandelsfallen är utmärkta på kartan. Framför dig har du en karta över stadens krogar, lika säkert som om du sökt på Eniro.

Detta känner regeringen till. I regeringsförklaringen sa i oktober Reinfeldt så här:

Det finns tydliga samband mellan alkohol, droger och våldsbrott. Den förebyggande satsningen för att minska alkoholkonsumtionen, stoppa narkotikan och inverkan av andra skadliga droger fortsätter. Det är en insats för ökad hälsa och trygghet i samhället.

Kunskapen finns alltså. Ändå gör de tvärtom mot vad de säger. Med den nya lagen kommer kommunerna att få i genomsnitt tio nya serveringstillstånd, enligt kommunernas egna alkoholhandläggare.

Fler serveringstillstånd kommer att innebära fler prickar på kartan. Redan idag har varannan svensk upplevt våld på krogen, antingen som offer eller åskådare. Den siffran riskerar att öka. Är det vad regeringen vill?

Nästan alla känner någon som har problem med alkoholen. Kostnaderna det skapar för samhället är enorma men lidandet är ännu större. Människor blir misshandlade, sjuka och övergivna av sina närmaste i en takt som vi knappast skulle tillåta om det inte berodde på just alkoholen. Varför är det inte ett problem som regeringen tar tag i? Varför väljer man att blunda, att säga en sak och sedan göra en helt annan?

Svaret är att vår regering inte driver folkhälsopolitik på alkoholområdet. Den frågan är inte prioriterad. I stället väljer man att lyssna på den välorganiserade lobby av restaurangägare som vill tjäna pengar på alkoholservering. Regeringen driver näringspolitik i folkhälsopolitikens namn.

När vi inför en alkoholpolitik vars syfte är att främja näringen snarare än att se till människors hälsa blir konsekvenserna ödesdigra. Är det verkligen så viktigt att dricka alkohol på pizzerian, Reinfeldt? I så fall är det dags att prioritera om.

Anna Carlstedt
Förbundsordförande IOGT-NTO

ARTIKELN HANDLAR OM

Samhälle