Debatt

Ogrundad, svepande kritik mot SVT

Slutreplik från Pia Bernhardson, SVT, om Public Service uppdrag

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det inslag om Venezuela som Pamina Falck ondgör sig över anmäldes också till nämnden, men friades helt och fullt. Inslaget ansågs alltså vara både sakligt och opartiskt, skriver Pia Bernhardson, SVT.
Det inslag om Venezuela som Pamina Falck ondgör sig över anmäldes också till nämnden, men friades helt och fullt. Inslaget ansågs alltså vara både sakligt och opartiskt, skriver Pia Bernhardson, SVT.

DEBATT

REPLIK. All kritik mot SVT kan inte vara trams, skriver Pamina Falck från Näringslivets medieinstitut.

Självklart inte. Det har heller ingen hävdat. Men jag vågar påstå att få företag är så öppna som SVT när det gäller att diskutera hur vi sköter vårt uppdrag.

Vid sidan av att delta i den offentliga debatten har vi ju Granskningsnämnden, den instans där varje enskild medborgares kritik mot public service kan prövas.

Och det inslag om Venezuela som Pamina Falck ondgör sig över anmäldes också till nämnden, men friades helt och fullt. Inslaget ansågs alltså vara både sakligt och opartiskt.

SVT har följt Venezuela noga de senaste åren. Våra utrikesteam har skildrat hur människor letar mat i soptunnorna, hur sjuka inte längre får sin medicin, att desperata människor flyr landet.

Vi har löpande rapporterat om bristen på demokrati, den politiska polariseringen och den skyhöga inflationen. SVT har också analyserat orsakerna bakom Venezuelas djupa kris.

Men Pamina Falck är alltså missnöjd, inte bara med det friade inslaget – utan också över public service samlade bevakning av Venezuela.

I en rapport, som bygger på en sammanställning av korta nyhetsartiklar online under en viss tidsperiod, sammanfattas slutsatsen så här: ”det har antagits att materialet som publiceras på hemsidorna är representativt för det som sänds ut i radio och tv.”

Nå. Det är att göra det lite enkelt för sig. Då bortser alltså Näringslivets medieinstitut från allt det som SVT faktiskt publicerar i TV – nyhetsinlag, reportage, debatter, studiosamtal och dokumentärer – alla format där den djupa krisen i Venezuela har skildrats och analyserats omfattande och ofta.

Att då hävda att ”SVT är obalanserade i sin rapportering av Venezuelas kris och dess uppkomst” – utan att inkludera det SVT faktiskt sänder, ja den kritiken finner jag ogrundad och svepande. Urvalet är lite väl snävt för att göra anspråk på att analysera hela SVT:s samlade bevakning av Venezuela.


Pia Bernhardson, utrikeschef SVT


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Public service

LÄS VIDARE

DEBATT, Vi på SVT gör allt för att vara opartiska

ÄMNEN I ARTIKELN

Public service

Granskningsnämnden

SVT, Sveriges Television