Debatt

Det måste bli enklare att resa grönt i Europa

Debattörerna: M och SD, ni bromsar klimatarbetet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi Socialdemokrater vill göra det enklare att köpa tågbiljetter för resor i Europa. Det ska också vara tryggt att åka tåg genom Europa, skriver Heléne Fritzon och Jytte Guteland (S).
Vi Socialdemokrater vill göra det enklare att köpa tågbiljetter för resor i Europa. Det ska också vara tryggt att åka tåg genom Europa, skriver Heléne Fritzon och Jytte Guteland (S).

DEBATT

DEBATT. Ansvaret för klimatomställningen ska inte vältras över på enskilda individer. I stället måste politiken gå före och ta ansvar. Därför presenterar vi nu förslag för hur vi Socialdemokrater vill driva på för enklare och grönare resor inom EU.

Klimathotet är en av vår tids stora ödesfrågor. Frågan är inte om vi måste ställa om, utan hur. Enskildas initiativ är bara att applådera men även om det är bra att människor går före och tar egna initiativ för att leva mer klimatsmart kommer det inte att räcka.

Ansvaret för klimatomställningen ska inte vältras över på enskilda individer när det är de kollektiva åtgärderna som är avgörande. Nu måste politiken gå före och ta ansvar genom framtidsinriktad och progressiv lagstiftning, miljöskatter och stöd till klimatsmarta lösningar. Vi är övertygade om att klimatutmaningen kräver gemensamma lösningar på EU-nivå.

Med en framtidsinriktad socialdemokratisk klimatpolitik blir det enklare och billigare att göra rätt. Alla länder och alla sektorer måste bidra om vi ska klara att leva upp till Parisöverenskommelsen för att stoppa den globala uppvärmningen. EU måste göra mer nästa mandatperiod för att bidra med sin del av ansvaret.  Vi startar nu med en av de viktiga omställningar som behövs för att vi ska få hållbara transporter i Europa.

Därför presenterar vi nu ett antal förslag för hur vi inom ramen för Europasamarbetet vill driva på för enklare och grönare resor inom Europa. Man ska kunna resa med bättre klimatsamvete.

Vi Socialdemokrater vill göra det enklare att köpa tågbiljetter för resor i Europa. Tågföretag och operatörer måste tillgängliggöra information om resor och avgångar på ett användarvänligt sätt. Det skulle möjliggöra till exempel plattformar där resenärer kan boka resor även över landsgränser.

Det ska också vara tryggt att åka tåg genom Europa. Som tågresenär ska du inte behöva oroa dig för att bli lämnad i sticket på en perrong när du är ute och reser med familj, barn och gamla föräldrar. Därför vill vi stärka konsumentskyddet för tågresenärer.

Samtidigt vill vi ta tillvara på den klimatpotential som finns i att skapa bättre förutsättningar för ett hållbarare flyg. EU ska vara drivande i att minska flygets klimatpåverkan. Det handlar bland annat om att öka andelen hållbart framställda förnybara bränslen.

Vi socialdemokrater menar att den som förorenar ska betala. Vi är övertygade om att det ökar drivkrafterna till omställning. Det är orimligt att flyget endast betalar 15 procent av sina utsläpp. Till skillnad från Moderaterna vill vi bryta den nuvarande utsläppsrean och minska tilldelningen av utsläppsrätter till flyget.

I omröstningen om systemet för handel med utsläppsrätter röstade Moderaterna systematiskt emot progressiva element. Moderaternas arbete för klimatet är en läpparnas bekännelse som i själva verket oftast bestått i att sänka ambitionen och minska omställningstakten i industrins utsläppsminskningar. Medan vi Socialdemokrater driver på för skärpta krav för de som står för utsläppen, försöker Moderaterna tillsammans med Sverigedemokraterna bromsa arbetet.

Det är inte rätt väg att gå. Det går att tackla klimathotet – om vi tar gemensamt ansvar. Med rättvis fördelning och tro på teknikens möjligheter kan vi göra den nödvändiga klimatomställningen till någonting positivt. Vi måste förmå att fatta de tuffa men nödvändiga beslut som krävs. Det kräver att samhället är starkt och att politiken tar ett större ansvar. Ett steg på vägen är att skicka politiker som vill ta klimatansvar till Bryssel.

Heléne Fritzon
Jytte Guteland
Socialdemokraternas toppkandidater i valet till Europaparlamentet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln har en replik. Läs hela debatten här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

EU-valet 2019

LÄS VIDARE

S, tåget har redan gått

ÄMNEN I ARTIKELN

EU-valet 2019

Klimat & miljö

Miljöpolitik

Europa

EU

Jytte Guteland

Resor