Debatt

S och M måste lösa migrationskrisen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

M-kommunalråd: Om Löfven inte vill förhandla bör vi fälla regeringen

DEBATT. För några dagar sedan aviserade den rödgröna regeringen att flyktingsituationen blivit så akut att tältläger kommer att upprättas i Sverige. Det är oacceptabelt, men tyvärr bara början på de utmaningar vi i kommunerna står inför.

Att ordna fram tak över huvudet är det enklaste i den process som integration utgör. I nästa steg ska vi i kommunerna ordna fram riktiga bostäder, lärare och klassrum i SFI för de vuxna och skolplatser för deras barn. Vi har också uppdraget att se till att nyanlända etableras i det svenska samhället och får ett jobb. Det är långt mycket svårare än att se till att asylsökande får tak över huvudet.

Vi som kommunpolitiker vet att alla resurser måste prioriteras fram. För att kunna lägga större resurser på flyktingmottagningen måste vi lägga mindre resurser på annat. Än så länge har vi kunnat värna välfärdens allra innersta kärna från nedskärningar. Men tidpunkten när vi måste gå mot färre händer i äldreomsorgen och större klasser i våra skolor rycker allt närmare.

Stefan Löfven och hans regering har inte visat det ledarskap som krävs i tider som dessa. Tal med uppmaningar om solidaritet på Medborgarplatsen löser den uppkomna krisen lika lite som låtsasförhandlingar med Angela Merkel. Mer pengar till skolgårdar hjälper föga. Det behövs konkreta förändringar i den förda migrationspolitiken.

Vi kan i efterhand konstatera att överenskommelsen om migrationen med Miljöpartiet minskat vårt handlingsutrymme i en extrem situation. Debatten har också hamnat i en situation där de mest radikala krafterna i debatten, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna, tillåts definiera alternativen.

Självklart finns en mellanväg mellan fri invandring och stängda gränser. Anna Kinberg Batra har exempelvis krävt hårade gränskontroller, tillfälliga uppehållstillstånd och högre krav för anhöriginvandring.

Moderaterna och Socialdemokraterna är de två statsbärande partierna i Sverige. Historiskt har våra partier varit för en generös men reglerad asylpolitik i Sverige. Den inbjudan till breda förhandlingar Anna Kinberg Batra skickade i senaste partiledardebatten bör endast riktas till Socialdemokraterna.

Nu är tiden kommen för vårt parti att ta ansvar för Sverige samt att avkräva Socialdemokraterna detsamma.

Om Socialdemokraterna vägrar diskutera en konstruktiv uppgörelse om hur den akuta migrationskrisen ska lösas och hur den följande och mer omfattande integrationsutmaningen ska mötas visar de tydligt att de sätter regeringsmakten framför Sveriges bästa.

Om Sverige har en regering som sätter sig själv framför rikets bästa måste Riksdagen använda den säkerhetsventil Regeringsformen tillhandahåller.

Jag vill uppmana Moderaternas partiledning och riksdagsgrupp att ställa krav på en migrations- och integrationspolitisk uppgörelse för att inte genomföra en misstroendeförklaring mot Stefan Löfven och därmed fälla regeringen.

En misstroendeförklaring skulle utlösa ett nyval. Många säger att det är uteslutet så länge Sverigedemokraterna är så starka. Men Sverige kan inte och ska inte styras på partitaktisk grund. Det är dags att gå tillbaka till varför vi en gång sökte väljarnas förtroende, viljan att göra vårt samhälle bättre.

Låt mig vara tydlig med att en ansvarsfull migrationspolitik inte innebär stängda gränser. De som behöver skydd ska få det. Men det måste ske med ordning och reda. Om vi hamnar i ett läge där kostnaderna för migrationen tränger ut välfärden kommer stödet för vårt öppna samhälle snabbt urholkas.

Patric Åberg

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Flyktingmottagandet i Sverige

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingmottagandet i Sverige

Stefan Löfven

Anna Kinberg Batra

Moderaterna

Socialdemokraterna