ÅSIKT

S-kampanjen skadar Sveriges anseende

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Christofer Fjellner (M): Lägg ner kampanjen för en plats i säkerhetsrådet

Sverige måste genast upphöra med kampanjen för en plats i FN:s säkerhetsråd, innan den gör ytterligare skada för Sveriges anseende och utrikespolitiska förtroende. S gjorde tidigt klart att det främsta målet för svensk utrikespolitik är en plats i FN:s säkerhetsråd. Man kan fråga sig varför. Oavsett har utsikterna att lyckas gått från minimala till obefintliga.

Regeringen har under sin kampanj radat upp fel och misstag på löpande band. Den 30 oktober erkände Sverige som första land i EU Palestina, utan att ha överlagt med vare sig Utrikesnämnden eller övriga EU-länder. Som ytterligare tecken på att man inte längre känner sig bunden av EU byter även UD logga och kallar sig ”en självständig röst”. Effekten blir inte bara att man bidrar till att splittra EU:s röst och kringgår riksdagen utan även att Margot Wallström nekas inträde i Israel, och att USA påtalar sitt missnöje med den förda politiken. En kalkylerad risk, enligt Wallström.

Därefter inleder regeringen en charmoffensiv i Afrika, frotterar sig med despoter som Mugabe och andra skurkstatsföreträdare. Knappast enligt den uttalade linjen att stå upp för mänskliga rättigheter. Det är pinsamt att se då flera av dessa ledare redan har sålt sina röster både en och två gånger.

I samma veva förklarar Stefan Löfven att han vill hålla fast vid Saudiavtalet, ett samförståndsavtal som slöts 2005 av den dåvarande S-regeringen. Källor inom regeringskansliet läckte till medier att Löfven och Wallström var överens om att avtalet skulle förlängas och så sent som i tisdags morse sa Löfven till journalister att han ville behålla avtalet.

När Wallström i veckan skulle ha talat som hedersgäst på Arabförbundets toppmöte, en sammanslutning av diktaturer och minst sagt tvivelaktiga demokratier, slutade det med att hon stoppades. Dagen därpå fördömde ett enhälligt Arabförbund, inklusive Palestina, Margot Wallström. När samarbetsregeringen samma kväll meddelar att Saudiavtalet inte kommer att förlängas kan det bara ses som en panikartad reaktion. Det finns inte längre något kvar att rädda av relationerna med den regionala stormakten och då kan Löfven passa på att lösa sina interna regeringsproblem.

Wallström har under sin tid som utrikesminister i vilket fall lyckats med en sak som av många beskrivs som omöjligt: att förena arabvärlden och Israel. Tyvärr har föreningen skett i fördömandet av Sveriges utrikesminister.

För att rädda spillrorna av den socialdemokratiska kampanjen för en plats i säkerhetsrådet finns det få halmstrån kvar att greppa. När man bränt broar i Amerika, Europa och Mellanöstern återstår få alternativ. Att söka stöd från Kina, Ryssland och opålitliga skurkstater i Afrika – knappast en önskvärd väg att gå.

Det kommer ta många år och hårt arbete för att återupprätta Sveriges anseende på den utrikespolitiska scenen. Våra relationer med länderna i Mellanöstern har gått från goda eller neutrala till direkt negativa. Samarbetsregeringens misslyckade kampanj för en plats i säkerhetsrådet har inte bara försvagat Sveriges röst i världen. Den kommer också kosta Sverige tillväxt och jobb.

Det sorgliga i kråksången är att man kan fråga varför regeringen över huvudtaget strävar efter en plats i säkerhetsrådet. Vad hoppas man uppnå? Säkerhetsrådet är handlingsförlamat och blockeras av veton från Ryssland och Kina. Samarbetsregeringens utrikespolitiska facit från de första sex månaderna gör det svårt att tro att den skulle nå framgång i säkerhetsrådet.

Efter de senaste dagarnas utrikespolitiska haveri är det är hög tid att inse att slaget är förlorat. Lägg ner kampanjen innan den skadar Sverige mer än den redan har gjort.

Christofer Fjellner

ARTIKELN HANDLAR OM