Absurt förslag att förbjuda tiggeri

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Maria Ferm (MP): Vi kommer alltid vara mer lojala med människorna än med diskriminerande strukturer

Maria Ferm (MP).
Maria Ferm (MP).

Att människor tvingas tigga för sin överlevnad och försörjning säger oss mycket om hur Sverige och Europa ser ut i dag. Det är en konsekvens av den brutala fattigdom som existerar i stora delar av Europa, och också av den rasism som gör att vissa drabbas mycket hårdare än andra och som stänger ute människor från arbete och försörjning.

Att som den moderata riksdagskandidaten Cecilia Magnusson föreslå att tiggeri ska förbjudas är absurt. Människor tigger inte för att det är tillåtet, utan för att de är tvungna.

Fattigdomen verkar visserligen inte vara hennes huvudfokus. Det hon beskriver som problemet med tiggeri är att ”människor känner sig provocerade och mår dåligt av att se medmänniskor tigga utanför affären”. Hon anser alltså inte att det stora problemet är att människor tvingas tigga, utan att människor runt omkring känner sig illa till mods när de ser det. Cecilia Magnusson, om du känner dig illa till mods när du konfronteras med existensen av brutal fattigdom och rasism, tänk då hur det är för den som är utsatt. Den som tvingas tigga.

Miljöpartiet står för ett Sverige och ett Europa där vi står upp för allas mänskliga rättigheter. Det gäller när vi driver politik i EU för att länder som Rumänien ska tvingas leva upp till kraven på mänskliga rättigheter, och det gäller när konsekvenserna av fattigdom och rasism visar sig på våra egna gator. Det gäller när vi driver en politik som förbättrar möjligheterna till tak över huvudet och egen försörjning.

På den senaste moderatstämman orsakade frågan om kriminalisering av tiggeri en het debatt. Även om moderaterna i dag centralt tagit avstånd ifrån Cecilia Magnussons förslag om tiggeriförbud är det inte första gången vi hör moderater framföra sådana åsikter. Det tyder på en oroande utveckling där människorna ses som problem, snarare än rasismen och fattigdomen som drabbar dem.

Miljöpartiet kommer göra allt för att en sådan världssyn inte ska få fäste och aldrig agera på ett sådant sätt att lojaliteten blir större med diskriminerande strukturer, än med de människor det faktiskt handlar om. Jag hoppas att Moderaterna är inne på samma väg.

Maria Ferm

Rättspolitisk talesperson (MP)

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN