SD utnyttjar kristna för hets mot islam

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Assyriska riksförbundet: Vore en katastrof för oss med Jimmie Åkesson vid makten

I sitt sommartal nämnde Jimmie Åkesson (SD) förföljelserna av kristna i Irak. Men i SD:s Sverige är vi inte välkomna, skriver dagens debattör.
I sitt sommartal nämnde Jimmie Åkesson (SD) förföljelserna av kristna i Irak. Men i SD:s Sverige är vi inte välkomna, skriver dagens debattör.

Assyriska Riksförbundet beklagar att utrensningen av assyrier i Irak blir ett vapen i händerna på ett främlingsfientligt parti. Lördagen 2 augusti gav Sverigedemokraternas ledare Jimmy Åkesson sitt sommartal och ägnade flera minuter till att beskriva utrensningen av assyrier i Irak.

Han vill utnyttja vad ett gäng terrorister gör i islams namn i Irak till att hetsa mot muslimer i Sverige, men också för att flörta med den stora svensk-assyriska gruppen inför valet.

Om SD kommer till makten skulle det vara en katastrof för assyrier i Sverige. Vi kommer återigen utsättas för assimileringspolitik - något som vi har varit utsatta för i bland annat Syrien, Irak och Turkiet. Det skulle innebära att den assyriska identiteten och språket i Sverige skulle hotas. Den assyriska gruppen i Sverige är en av de mest framgångsrika. Det samhällssystem Sverigedemokraterna vill etablera är av den sort som vi och andra med oss har flytt från.

SD:s partiledare förenklar och överdriver för att tvinga in verkligheten i en fyrkantig mall.

I sitt tal reducerade Åkesson assyrierna till en religiös sekt genom att enbart tala om "de kristna", ett medvetet försök att förminska frågan och ställa muslimer mot kristna, när det handlar om en terroristorganisation med en sjuk ideologi som är främmande för både muslimer och kristna i området. Jimmy Åkesson överdriver och talar om en "masslakt av kristna" medan vi genom ett nätverk av uppgiftslämnare i Irak inte kunnat bekräfta något fall där assyrier dödats sedan oroligheterna började.

Fördrivningen av assyrier från Mosul är avskyvärd och måste fördömas av alla demokratiska krafter. Några av de hårdaste fördömanden har muslimska ledare stått för. Över hela Irak besökte muslimer kyrkor, deltog i gudstjänsten och höll upp skyltar med texten ”Jag är kristen” i solidaritet med de fördrivna.

Muslimska Dalia Al Aqidi, nyhetsankare på irakiska Al Sumaria-TV, bar ett kors om halsen under nyhetssändning för att protestera. Vi vet även att muslimer i Mosul har försökt skydda sina assyriska grannar. Universitetsläraren Mahmoud Al ‘Asali, en sunnit, blev själv avrättad av terroristerna i Mosul för att han protesterade mot utrensningen. Åkesson nämnde inget av detta i sitt tal, det passar nämligen inte in i den fyrkantiga beskrivning av verkligheten som han står för.

Om nu terroristerna som kallar sig Islamiska staten på något sätt företräder islam så borde Åkesson kunna svara på hur den assyriska folkgruppen som är kristen har kunnat leva kvar i Assyrien från profeten Muhammeds dagar för 1400 år sedan och fram till idag. Många misstolkar till exempel orsakerna till folkmordet på assyrier i dåvarande Ottomanska riket 1915. Även om folkmordet utfördes i islams namn så var det ett politiskt beslut av nationalistfascister kända som ungturkarna. Syftet var att utradera etniska folkgrupper som var på väg att kräva självstyre i sina områden. 

Under sitt tal nämnde Åkesson att assyriska företrädare i Irak är kritiska mot att länder i väst hjälper den assyriska befolkningen att emigrera. Det är en ståndpunkt som även vi delar.

Men det finns en viktig skillnad; medan vi inte vill att fler assyrier ska lämna Irak för att vi gärna ser att vår kultur ska leva vidare i ursprungsområdet på Nineveslätten, så vill inte Åkesson ha hit fler assyrier för att vi är annorlunda.

Det är för att vi är annorlunda som vi fördrevs från Mosul av terroristerna och det är för att vi är annorlunda SD inte vill ha fler av oss till Sverige. Det likhetstecken detta sätter mellan IS och SD bör oroa oss alla.

Afram Yakoub

Publisert: