Debatt

Kritikerna är dåligt pålästa

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Thomas Ekberg: Jakten gick fort för att jägarna var väl förberedda

Thomas Ekberg är proffesionell jägare och medverkade under fyra sägsonger som jaktexpert i TV4:s ”Jakt och fiske”.
Thomas Ekberg är proffesionell jägare och medverkade under fyra sägsonger som jaktexpert i TV4:s ”Jakt och fiske”.

Som vanligt har vargen upprört känslor. Den här gången när det gäller jakten.

Jag ställer mig frågande när en del av våra politiker, bland andra Miljöpartiets Maria Wetterstrand och moderaternas ungdomsförbunds ordförande, kritiserar jakten utan någon som helst kompetens inom området. För att kritisera så bör man väl vara insatt i ämnet jakt och viltförvaltning, vilket man klart och tydligt visar att man inte är.

Man kallar jakten hetsjakt eftersom det var så många jägare som begav sig ut i skogen samtidigt. Men detta sker ju även under jakten efter älg, lo och björn med flera. Varför det är så mycket folk beror ju bland annat på att vargen är ett svårjagat vilt där det krävs mycket arbete och förberedelser i form av spårning, ringning och planering.

Jakten kräver även optimala väderförhållanden – snö. Hade det exempelvis varit barmark så hade jakten varit svår att genomföra, den hade tagit betydligt längre tid och varit slumpmässig.

Det besvärade tydligen också att jakten gick för fort. I mina ögon beror detta på att jägarna varit väl förberedda och haft optimala väderförhållanden. Det innebär också att kvoten är snålt tilltagen och detta tycker jag man bör se över snarast möjligt. Man borde kanske kunna öka avskjutningen med ytterligare individer.

Vad det gäller premiärjakten och avlysninssystemet så tycker jag jägarkåren har skött sig exemplariskt. Och självklart vet också Wetterstrand att man har räknat med att en viss överskjutning kan förekomma. Jag kan också nämna att fler jägare samtidigt i samma område ofta gör jakten svårare och inte tvärtom. Man lägger bland annat mer vittring och för mer oljud. Det är viktigt att man tar reda på fakta innan man ger sig in i en huvudlös pajkastning.

Allt vilt måste förvaltas genom jakt, även vargen. Det har vissa iallafall insett och det är ju ett beslut baserat på fakta.

Thomas Ekberg

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Klimat & miljö

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimat & miljö