Vi väntar inte – vi löser krisen själva!

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vilken lysande idé de har kläckt på Irland! De har startat en webbkampanj för att ta landet ur krisen. Via en sida på internet kan människor lämna sina förslag som fokuserar på att lösa problemen. Under mars månad lämnades över 5 000 idéer in. Det är allt från förändring av skatter, besparingar och effektiviseringar av olika slag. Men också en del nya grepp såsom idéer om grön ekonomi och nya offensiva satsningar.

Nu ska en expertgrupp ta hand om idéerna och de bästa förslagen ska lämnas till regeringen. Snacka om gräsrotsinflytande! Jag hoppas dock att den där expertgruppen som är tillsatt är nytänkande och inte består av experter fostrade att tänka i givna strukturer, utan att det är människor som vågar bryta mönstret och utmana det etablerade.

Vi borde också samla in idéer! Vi börjar i liten skala. Vi startar ett mejlkonto och ni skickar era idéer. Ni tar fram era galnaste tankar, fria från gamla måsten och så har vi alltid gjort. Var en innovativ entreprenör som står för ”den skapande förstörelsen”, som Joseph Schumpeter definierade nytänkande. Samhället, och kapitalismen, måste ständigt omvandlas annars stagnerar det och dör. Skicka oss era bästa och galnaste idéer. Nu väntar vi inte längre på att andra ska göra något, nu gör vi något själva!

Skicka till kristips@aftonbladet.se

Läs Lotta Grönings blogg

Lotta Gröning

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN