ÅSIKT

S försöker lura väljarna om marknadshyrorna

Debattören: Magdalena Andersson och Anders Ygeman verkar ha förlorat både omdöme och fattning

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: TT, MAGNUS WENNMAN, CAROLINA BYRMO, FREDRIK WENNERLUND
Socialdemokraterna har tyvärr sällan dragit sig för att glida på sanningen i valrörelser. Men det vi ser nu är ändå något nytt, skriver Mats Green.

DEBATT. De senaste veckorna har vi kunnat följa ett socialdemokratiskt parti som väljer att ta till ett allt mer desperat tonläge i sin jakt på väljare.

Det har gått så långt att de nu lägger allt fokus på att motarbeta ett förslag som inte finns – ett extremscenario för marknadshyror på den befintliga hyresmarknaden. Något sådant förslag finns det inget politiskt parti som har lagt.

Förslaget som Socialdemokraterna hänvisar till utgår ifrån politiskt beställda rapporter om marknadshyror, som Ramböll tagit fram på uppdrag av Hyresgästföreningen. Rapporterna bygger på felaktiga påståenden och ogrundade antaganden och ifrågasätts starkt av alla oberoende bedömare.

För oss är det uppenbart att hyressättningssystemet inte fungerar bra och att justeringar behöver göras så att hyresrätten kan värnas och konsumentskyddet fortsatt vara starkt. Vårt stämmobeslut innebär därför att vi ska verka för en blocköverskridande överenskommelse om ett nytt och mindre reglerat hyressättningssystem i hela beståndet.

Vi kan inte längre med brösttoner hävda att mycket måste göras för att värna hyresrätten och öka bostadsbyggandet, för att sedan inte göra något alls.

Men i valrörelsetider väljer Socialdemokraterna att göra just ingenting, när de försvarar dagens förlegade system till sin exakta utformning som lett till långa bostadsköer och som främjar insiders på marknaden.

Bollen ligger nu hos Stefan Löfven, som måste svara på om han är nöjd med hyresregleringen i sin nuvarande utformning. Om han är det så borde Socialdemokraterna med kraft ifrågasätta den hyreskommission som Hyresgästföreningen tillsatt just för att se över det dysfunktionella hyressättningssystemet.

I takt med att bostadsbyggandet nu rasar i Sverige så har vikten av genomgripande reformer för fler bostäder ökat ytterligare. Men likväl står Socialdemokraterna handfallna och utan någon bostadspolitik värd namnet.

Deras enda reform – statliga byggsubventioner – har visat sig vara ett fiasko, och har inte lett till en enda ny hyresrätt i Stockholms stad, där behovet är som störst. Några ytterligare reformer har inte presenterats.

Socialdemokraterna tog över ett kraftigt ökat bostadsbyggande, men lämnar efter sig ett kraftigt minskat bostadsbyggande. Det har dessvärre varit fyra förlorade år i bostadskrisens Sverige.

Vi moderater möter väljarna i valet med en bred bostadspolitisk reformagenda för att på allvar bekämpa bostadsbristen. Den omfattar bland annat förslag om hur vi kan förkorta och förenkla byggprocessen, få fram mer byggbar mark, öka rörligheten och behovet av att initiera breda politiska samtal kring hur vi utvecklar och moderniserar hyressättningssystemet.

Socialdemokraterna har tyvärr sällan dragit sig för att glida på sanningen i valrörelser. Men det vi ser nu är ändå något nytt. Magdalena Andersson och Anders Ygeman verkar ha förlorat både omdöme och fattning i sina utfall mot Moderaterna i denna fråga. 

Om det är denna typ av valrörelse som Socialdemokraterna vill föra så får det stå för dem. De har dock god hjälp av både Hyresgästföreningen och LO, som med allt mer frustrerat och högljutt tonläge går i täten för ett negativt kampanjande av en magnitud vi sällan skådat i svensk valrörelse.

Av respekt för väljarna hoppas jag ändå att Socialdemokraterna tar sitt förnuft till fånga så att vi kan föra en seriös debatt om problemen på den dysfunktionella bostadsmarknaden. Det förtjänar väljarna, och det förtjänar Sverige.


Mats Green, bostadspolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM