Trenden att operera sina blygdläppar är vansinnig

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Annelie Babitz, 42: Det finns många likheter mellan den könsstympning som till exempel pågår i delar av Afrika och den som pågår här

Det hör inte till vanligheterna att en kvinna sitter i ett debattprogram och diskuterar längden på sina blygdläppar och att hon under­ ett tiotal år funderat på att kapa dem, men det gjorde bloggerskan Jane Timglas nyligen i Debatt på SVT. Plastikkirurgen Jan Jernbeck, som satt med i debattpubliken, kontrade med att säga att intimkirurgi kan hjälpa dem som har funktionella besvär eller missbildningar. Men hallå … det var ju faktiskt inte detta diskussionen handlade om.

Undertexten i det Jane Timglas sa var ju att det numera finns en trend som säger hur det kvinnliga könsorganet ska se ut. Att se ut som en liten flicka – baby­len och helt utan könshår och inre blygdläppar som hänger ner en aning – ja, det är så vårt patriarkala samhälle bestämt att jag ska se ut där nere. Känns som att det är läge att ge upp feminismen och jämställdhetskampen.

Varför ska jag vrida mig av vrede över den könsstympning som pågår mot kvinnor i Etiopien, när jag själv lever i ett land som uppmanar kvinnor till könsstympning? Det finns många likheter mellan den könsstympning som till exempel pågår i delar av Afrika och den som pågår här:

Den har sitt ursprung i patriarkala värden.

Du kan få problem med ditt sexliv och att kissa efter en intim­kirurgioperation.

Den är ett sätt att kontrollera kvinnan. Man skapar en underlivsstereotyp som säger att ”du är fin och ren och kommer att få sex om du ser ut så här”.

Skulle kunna göra minst tio punkter över likheter, men avstår.

Annelie Babitz

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN