Debatt

Göran Dahlström (S): Våga debattera problemen med integrationen, Lövfen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Ta debatten nu – annars riskerar SD att bli tredje största parti

VÅGA TA DEBATTEN Upp med frågorna om migration och integration på bordet. Gärna redan i dagens tal i Almedalen, skriver dagens debattör.
VÅGA TA DEBATTEN Upp med frågorna om migration och integration på bordet. Gärna redan i dagens tal i Almedalen, skriver dagens debattör.
Göran Dahlström.

Det finns just nu en samhällsfråga som jag tycker är bland de viktigaste: Hur tar vi politiskt gemensamt ansvar för de frågor­ som följer av migration och ­integration?

Hur kan vi i Sverige på bästa­ sätt bidra till att flyktingar och invandrare kan fly från krig och förtryck och börja ett bättre liv i vårt land? Hur kan vi i Sverige, nationellt och lokalt, ge möjligheter till utbildning och utveckling med målet att flyktingar och invandrare får möjlighet att bli väl integrerade samhällsmedborgare?

Här vill jag göra en kraftig­ ­markering: Sverige måste kräva­ att alla länder i Europa tar sitt ansvar för frågorna kring ­migration och integration. Ska verkligen Sverige vara det land i Europa som tar emot flest ­ensamkommande barn/ ungdomar?

Frågor som rör migration och ­integration måste tas upp och diskuteras på ett öppet, ärligt och förtroendefullt sätt i dialog med invånare och väljare. Ansvaret­ för detta vilar tungt på staten, på kommunerna, på de politiska ­partierna – ja på alla goda demokratiska krafter.

Tar inte vi initiativet till och ansvaret för en öppen och ärlig­ dialog – nu vänder jag mig till mina socialdemokratiska partivänner men också till samtliga demokratiska politiska partier – då riskerar vi att mista invånarnas och väljarnas förtroende och tvingas in i ”odemokratins” och rasismens politiska retorik.

Jag hävdar att Sverige kan och ska ha en solidarisk och öppen inställning när det gäller­ flyktingar och invandrare. Men den svenska solidariteten ­måste ­delas av alla kommuner. Det är viktigt att klarlägga olika ­kommuners förutsättningar och möjligheter. Det finns kommuner som behöver arbetskraft. Det finns kommuner som har bostäder.

Katrineholms kommun har ­under lång tid solidariskt ­tagit emot flyktingar. Men enligt­ min ­mening är det inte ekonomiskt och politiskt ansvarsfullt att ­Katrineholms kommun ska behöva­ ta emot 400 av de somaliska­ flyktingar som väntas till Sverige i kommande anhöriginvandring.

Jag anser att sakförhållandena talar sitt eget tydliga språk. Det finns 800 somalier i Katrineholm. 400 väntas till hösten, av vilka 300 är barn. Invandrarna­ utgör ­totalt 14–15 procent av ­befolkningen. Deras andel av försörjnings­stödet är 50 procent.­ Kommunen har bostadsbrist. Arbetslösheten­ är högre än ­riksgenomsnittet. Ungdoms­arbetslösheten är ­väsentligt högre än genomsnittet. Det finns alltså inga jobb för den här ­gruppen. De somaliska­ ­barnen, de flesta analfabeter, måste­ också beredas plats i den kommunala skolan.

Erik Ullenhags lagförslag som från och med den 1 januari 2013 kommer ge två års bidrag till kommuner som tar emot ­anhöriga från Somalia räcker ­inte. Min erfarenhet är att två år är alldeles för kort tid när det rör etablering i Sverige, särskilt i fråga om den somaliska ­gruppen.

Min bedömning är att vi inte ­kommer att klara integrationen, trots att vi naturligtvis tycker det är humant att familjer får återförenas. Risken är då att samhällen som Katrineholm skiktas och att resursbrist gör att grupper ställs mot varandra. Vi riskerar då att få ”köksbordsrasism” hemma hos människor som tycker att svenska barn som behöver hjälp inte kan få det, eftersom de somaliska barnen har större behov.

Vi socialdemokrater måste ta initiativet i de här frågorna – ­annars gör ”nån annan” det före­ oss. Vi riskerar då att SD växer till tredje största parti i nästa val. Upp med frågorna om migration och integration på bordet.­ Och kasta inte ordet rasism i ansiktet­ på varandra så fort olika åsikter­ behöver diskuteras och analyseras.

Göran Dahlström

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt