Debatt

Soppkön - ett bevis på att Stockholm blivit kallare

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Roger Mogert (S): Bilden är inget fotomontage, Jerlmyr.

Enligt det parti som nu styr regeringen och många av våra kommuner, däribland Stockholm, förefaller vi idag leva i ett märkligt slags hallucinatoriskt tillstånd. Saker som många av oss ser upplever de Nya Moderaterna mest som irriterande fantasifoster. Den systematiska förnekelsen av stora samhällsproblem gör naturligtvis den politiska diskussionen svår.

När statsministern först konfronterades med ungdomsarbetslösheten, ansåg han den vara en förarglig synvilla. Först efter fem år vid makten definierade regeringen ungdomsarbetslösheten de facto som ett problem. När Rädda Barnen nyligen presenterade sin rapport om barnfattigdomen valde många moderata företrädare att helt enkelt förneka problemet. Längst gick socialnämndens moderata ordförande i Trelleborg. Hon menade att barnfattigdomen bara fanns i tredje världen och att de barn som enligt Rädda Barnen levde i fattigdom bara hade oansvariga och kärlekslösa föräldrar.

Häromdagen försökte sig Stockholms Socialborgarråd Anna König Jerlmyr på en liknande manöver. Den bild av kön till Klarakyrkans soppkök som cirkulerat framför allt i sociala media de senaste dagarna, gav "en skev bild" av hur det står till, menade hon. Fotografiet stämde inte med den bild hon hade. Verkligheten hade den dåliga smaken att avvika från hennes karta.

Men kön finns ju där. Det är inget fotomontage vi talar om. Det är en tydlig bild av ett kallare Stockholm. En bild av hur allt fler människor i vår stad lever i nöd. Det du ser på bilden är den verklighet vi fått i Stockholm de senaste åren.

Det är en illustration av regeringens systematiska nedskärningar i transfereringssystemen. Av hårdare krav riktade mot fattiga och sjuka. Samma politik som skapat ökade skillnader i Sverige och Stockholm, har skapat köer som den utanför Klara kyrka.

Det är också en bild av Anna König Jerlmyrs egna politik. När moderaterna kom till makten i Stockholm ändrade man i normen för bistånd och införde tuffare krav och regler. Man införde restriktivare villkor för sådant man kallar för ”skälig levnadsnivå”. Det har med andra ord blivit tuffare att få ekonomiskt stöd för tandvård, hälso- och sjukvård, läkemedel, glasögon och hemutrustning. Samtidigt har andelen som fått avslag på ansökningar om ekonomiskt bistånd ökat. Som ett brev på posten har behoven inte försvunnit utan bara förflyttats.

Om man stramar åt den sociala budgeten är det kyrkorna och hjälporganisationerna som ser baksidan av utvecklingen. Om man definierar dessa problem som en synvilla kan man inte lösa dem. Då är man inte en del av lösningen. Då är man istället en del av problemet.

Roger Mogert

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt