M:s politik osynliggör undersköterskorna

Replik: Landstingen har fått mer, inte mindre, pengar med rödgrön majoritet

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Moderaterna har konsekvent prioriterat att stycka upp vården i vårdmarknader snarare än att satsa på den tunga sjukhusvården, skriver debattörerna.
Foto: Plainpicture
Moderaterna har konsekvent prioriterat att stycka upp vården i vårdmarknader snarare än att satsa på den tunga sjukhusvården, skriver debattörerna.

DEBATT

REPLIK. Iréne Svenonius (M) vill intala oss att problemen i vården är den rödgröna regeringens fel och att de drabbat alla landsting lika. Så är det inte. Sjukvården är landstingens ansvar; regeringen spelar en liten roll. Även om landstingen har vissa utmaningar gemensamt finns det mer som skiljer dem åt. Stockholm, där Svenonius parti har styrt i elva år, är landets överlägset rikaste och dess befolkning växer snabbt. Vi har alltså haft klart bättre förutsättningar att utveckla vården än många andra landsting. De problem som syns här beror främst på den politik Moderaterna fört.

Mot denna bakgrund är Svenonius förslag missriktade. Att snabbutbilda undersköterskor till sjuksköterskor är ett klassiskt moderat osynliggörande av undersköterskorna och försöker komma runt den rimligare lösningen att ge sjuksköterskorna bättre betalt. För så är det: sjuksköterskor finns. Moderaterna har dock konsekvent prioriterat att stycka upp vården i vårdmarknader framför att satsa på den tunga sjukhusvården. Ersättningarna på vårdmarknaderna har lagts högt för att locka många privata vårdbolag att ”hjälpa till i vården”. Vårdbolagen har så kunnat ge betydligt bättre villkor än sjukhusen: högre lön, och arbete endast på kontorstid. Personalen har sett det och lämnat landstinget och den tunga vården.

Vad gäller den felkonstruerade kömiljarden skulle få seriösa landstingspolitiker välja att återinföra den framför personal- och professionsmiljarderna. Med den rödgröna regeringen har landstingen fått mer pengar att röra sig med – inte mindre.


Erika Ullberg, oppositionslandstingsråd (S) i Stockholms läns landsting
Susanne Nordling, oppositionslandstingsråd (MP) i Stockholms läns landsting


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE