EU ser mellan fingrarna med grisar som far illa

Publisert:
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Professor: Stater som systematiskt struntar i djurskyddet straffas inte

Niclas Hammarström

DEBATT Många blev upprörda när den kinesiska angoraproduktionen avslöjades i all sin brutalitet. Statsminister Reinfeldt blev också upprörd men påpekar att vi måste ha gemensamma EU-regler för att hindra import av sådana produkter. Sådana regler finns på andra områden.

Snart sitter många av oss vid julbord där julskinkan tronar tillsammans med korvar, köttbullar, revbensspjäll och annan mat. Vi önskar varandra en god jul och låter oss väl smaka. Men hur gott smakar det egentligen?

Om man visste att de flesta grisar i EU föds upp under förhållanden som är i strid med EU:s egna djurskyddsdirektiv, alltså sådana gemensamma EU-regler som Fredrik Reinfeldt efterlyser för angoraproduktionen, så skulle säkert somliga skinkor, korvar och köttbullar smaka lite sämre.

Om man visste att till exempel danska grisar föds upp i djurstallar där de inte har tillgång till något lämpligt material att sysselsätta sig med och att man, i strid med EU:s grisdirektiv, knipsar svansarna av alla nyfödda grisar för att man vet att de kommer att hamna i uppfödningsmiljöer så dåliga att grisarna i sin frustration över att inte ha något att göra biter svansarna av varandra, då kanske man till och med skulle känna sig kräkfärdig?

Om man visste att det i över tio år funnits bestämmelser om att grisar ska ges tillgång till något att sysselsätta sig med och att man inte systematiskt får skära svansarna av grisarna men att uppfödarna i de flesta EU-länder helt struntar i dessa regler, då skulle man som konsument av kött kanske börja ligga sömnlös om natten? Om man visste att EU upprepade gånger påtalat dessa brister i uppfödningen i många av EU:s medlemsstater men att trots det mycket lite händer, skulle man kanske få svårt att få ner vilopulsen?

Om man visste att EU-kommissionen bestämt sig för att inte införa sanktioner mot de medlemsstater som systematiskt bryter mot grisdirektiven skulle man nog börja misstänka att EU inte fungerar. Detta därför att en av de allra viktigaste principerna i EU är ju den om en rättvis handel på lika villkor mellan medlemsstaterna. När svenska grisproducenter lever upp till alla EU:s direktiv om grisuppfödning, hur kan man då underlåta att tvinga andra producenter i EU, som till exempel de danska, att göra det? Det snedvrider ju fullständigt konkurrensen!

Om man visste att vår landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) inte lyft ett finger för att beivra det systematiska brottet mot EU-direktivet i många medlemsstater och som gör att svenska producenter går på knäna då de tar kostnaderna för att ge grisarna en anständig miljö – då kan man tvivla på om vår minister förstått sitt uppdrag.

Om man visste att de stora livsmedelsaktörerna Ica, Coop, Axfood och Bergendahls känner till dessa förhållanden men ändå väljer att i sina köpdiskar sälja kött från grisar som fötts upp i dessa undermåliga miljöer i till exempel Danmark, så undrar man om de känner något som helst samhällsansvar.

När H&M, Lindex, MQ och Gina Tricot väljer bort kläder från plågade angorakaniner därför att de känner att samhällsmedborgarnas förtroende för en miniminivå av anständighet är viktigt, så undrar man varför Ica, Coop, Axfood och Bergendahls ignorerar en så fundamental relation till sina kunder.

Varför bedrar man de svenska konsumenterna med att sälja stöldgods – det är djurvälfärden som är stulen i den danska julskinkan – och därmed utarmar de producenter som, likt de svenska, faktiskt försöker att leva upp till gemensamma EU-regler och göra rätt?

God Jul? Hoppas julskinkan smakar gott!

Bo Algers

Publisert: