Hökmark sviker Europas kvinnor

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Debattörerna: Står Moderaterna bakom Gunnar Hökmark i abortfrågan?

Det blåser abortfientliga vindar i EU. Även i Sverige går de framåt, även om det än så länge bara är Sverige­demokraterna som vill riva upp den svenska abortlagstiftningen. I EU ser det annorlunda ut. Där samarbetar de svenska Moderaterna med abortmotståndare från Malta, Irland och Polen. 

Den 22 oktober förra året röstade Gunnar Hökmark som enda svensk förutom Alf Svensson nej till en resolution som kallas Estrela-rapporten. Resolutionen innehöll frågor som vi tycker är helt självklara. Rätten till abort, reproduktiva rättigheter och preventivmedel. Hökmark var den enda Moderaten som röstade nej. Och han gjorde det samtidigt som hans bänkkamrater i Moderaternas partigrupp EPP buade ut förslaget i ilska över att kvinnors rätt till sin egen kropp kom på tal. 

Vi har tidigare, på Facebook och Twitter frågat både Gunnar Hökmark och Moderaterna varför han röstade som han gjorde. Han har svarat att han röstade mot förslaget för att han inte vill att Polen, Irland, Malta och andra värdekonservativa länder ska kunna påverka svensk abortlagstiftning. Det är helt och hållet ett bluffargument. Estrela-rapporten var en icke-bindande resolution. Det enda den gjorde var att betona medlemsländernas ansvar och slå fast rätten till fri abort, preventivmedel och sexualundervisning. Att det på något sätt skulle öppna upp för irländsk lagstiftning i Sverige är ett absurt påstående.

Och om Moderaterna nu av princip inte vill att EU överhuvudtaget ska behandla kvinnors rätt till sin egen kropp, varför var Gunnar Hökmark ensam om att rösta nej? Varför gjorde han en annan bedömning än alla andra Moderater i EU-parlamentet? Om de andra moderata ledamöterna står bakom sina beslut bör de ta avstånd från Gunnar Hökmarks ståndpunkt i frågan.  

Kritiken mot Hökmark och Europahögerns grumlighet i abortfrågan kommer inte bara från vänster. Cecilia Wikström från Folkpartiet har tidigare skrivit på Aftonbladet Debatt att Moderaterna och Kristdemokraterna sviker. Både genom att sabotera omröstningen om Estrela-rapporten. Men också genom att aktivt bidra till att lägga fram direkt abortfientliga förslag i Europarådet. Splittringen mellan de borgerliga partierna i abortfrågan borde orsaka mycket större diskussion här i Sverige.

När Estrela-resolutionen lades fram ställde sig EPP-gruppen, Moderaternas grupp i EU-parlamentet upp och buade. Vissa ledamöter klappade händerna, skrek, slog händerna i bordet och bidrog till en hätsk och aggressiv stämning. Hökmark själv satt tyst, och lät sina partikamrater i EPP hållas. När Aftonbladet frågade om händelsen svarade han “föraktar vi andra människor för vad de tycker i värderingsfrågor kan vi inte kalla oss toleranta”. Vi tycker att det tydligt visar på att Gunnar Hökmark inte är intresserad av att stå upp för aborträtten. 

Alicia Dickner

Ella Ritter

Ayla Eftekhari

Ida Harju Håkansson

Emma Osbakk Malmström

Ida Wiktorsson

Fia Storkull

Lisa Rundgren

Lisa Nåbo

Alva Dahn

Publisert: