Debatt

Klimatförändringarna är nonsens

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Nätverket Klimatsans svarar Åsa Romson

I tövädret före Vasaloppet blir Åsa Romson skrämd av klimathotet. Hon är heltidsbetald politiker, som borde hålla reda på att fakta inte ger anledning till skrämsel:

Inga klimatförändringar har synts på 17 år. Hennes påstående att de eskalerar är rent nonsens.

Den enda klimatförändring som kunnat mätas är en knapp grads uppvärmning under 1900-talet. Den utgör en önskvärd återhämtning efter det kalla 1800-talet. Tillsammans med den ökade halten koldioxid har den gett oss större skördar, snabbare tillväxt i skogarna och grönare öknar.

Klimatpanelen IPCC anger att extremt väder inte kan skyllas på uppvärmning eller på koldioxid. Sådana är naturliga inslag i vårt normala klimat. 

IPCC, Världsbanken och SMHI har skrämts med scenarier för framtiden. De vilar på datorsimuleringar, som visat ständigt stigande temperatur. Det gör dem helt meningslösa, då stigningen uteblivit under 17 år. Redan 2001 konstaterade IPCC:s arbetsgrupp I, att klimatet är ett oberäkneligt kaos, varför en simulering inte blir bättre än en gissning.

Seriösa forskare har visat att solen uppträder som den gjorde under tidigare kalla epoker. Med historien som underlag anger de hög sannolikhet för att det blir kallare de närmaste decennierna.

Översvämningarna i England är inte exempel på klimateffekterna, utan i stället på effekterna av verklighetsfrämmande grön politik både nationellt och inom EU.

Sture Åström

för

Nätverket Klimatsans

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Klimat & miljö

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimat & miljö