ÅSIKT

En basinkomst lagar det trasiga skyddsnätet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Kommentar till Bosse Löthéns debattartikel ”Vi är många som har hamnat utanför” publicerad 25 oktober. Läs artikeln på aftonbladet.se.

Bosse Löthen, det är med växande fasa vi läser din berättelse (AB 24/10) om hur du misshandlats av de svenska trygghetssystemen. När du skriver om din sjukskrivning och hur du blir bemött så lider vi med dig – vi känner också igen historien från tusentals andra. Istället för att hjälpa så skapar regler, villkor och kontroll bara mer stress och onödig byråkrati.

Vi har en lösning. Med en basinkomst som grund så försvinner pressen från de villkorade bidragssystemen. Att ge en basinkomst, även kallad medborgarlön, till alla i samhället utan krav på motprestationer, utan krav på att man skall visa sig värdig samhällets nåd, är en enkel och genomförbar idé. Genom att slå ihop bidrag och skatteavdrag kan vi lätt ge alla en grund till försörjning.

Hur hade det känts för dig Bosse, om du i stället för att vada genom ett träsk av byråkrati och drunkna i hopplöshet fått en mindre summa till ditt konto varje månad, bara för att du finns? Vi tror att det hade gett dig utrymme att lägga energin på att utveckla det du är bra på och vill syssla med. Det är bra för såväl dig som samhället. Kanske hade du till och med sluppit bli sjuk om du hade kunnat dryga ut dina otrygga anställningar med en basinkomst?

Vi är många som aktiverar oss i kampen för ett trygghetssystem som bygger på en villkorslös basinkomst. Vi bygger nu en rörelse både i Sverige och runt om i världen och välkomnar alla att komma med i kampen för ett mer humant samhälle.

Martin Jordö

Basinkomst Göteborg och svensk koordinator av medborgarinitiativet inom EU för basinkomst

Lennart Fernström

Basinkomst Stockholm

Lasse Ekstrand

Författare till böcker om medborgarlön