ÅSIKT

Vi behöver en ny folkhälsominister

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Fd generalsekreterare för Friskis & Svettis: Hälsoklyftan växer - men regeringen sitter still

I år blev Vasaloppet fullbokat på tio minuter. Men samtidigt blir allt fler svenskar helt stillasittande. Regeringen måste göra något åt hälsoklyftan, menar Friskis & Svettis före detta generalsekreterare Anna Iwarsson.
Anna Iwarsson.

Aldrig tidigare har trycket varit så högt på platserna i Vasaloppet.

58 500 personer anmälde sig till de nio skidloppen i veckan. Allt tyder på att de stora tävlingsloppen i år kommer nå ytterligare rekord i antalet deltagare.

Att träna och tävla som eliten är idag ett sätt att bygga sitt personliga varumärke. Vi ställer högre krav på vår hälsa och vill må bättre än bra. Idag är det framgångsrikt att ha en vältränad kropp som utstrålar välmående och balans i livet.

Stark är det nya smala.

Samtidigt har vi blivit sittande tjänstemän i ett utbildnings- och kunskapssamhälle. I en allt mer mentalt krävande livsmiljö har vi utvecklat en sittande livsstil.

Förr blev vi fysiskt trötta av vårt arbete. Idag blir vi mentalt utmattade av vår livsstil.

En del upplever att de har en aktiv livsstil, eftersom de tränar ett antal gånger i veckan. Men när de analyserar det närmare upptäcker de att de har ett mer sittande liv än vad de först trodde. Och alltför många har blivit helt inaktiva.

Folkhälsorapporten från 2013 visar att nästan en miljon svenskar i åldern 16-84 år rör på sig mindre än två timmar i veckan.

När WHO listar riskfaktorer för att dö i förtid kommer fysisk inaktivitet och stillasittande på en fjärde plats efter högt blodtryck, tobaksbruk och högt blodsocker/diabetes. På femte plats kommer övervikt och fetma.

Forskare och opinionsbildare har genom åren försökt påverka politiker och beslutsfattare att åstadkomma förbättringar för svenska folket att underlätta en aktiv livsstil. Idrott i skolan varje dag, fler cykelvägar, lättillgängliga grönområden nära bostadsområden och fler idrottshallar för Sveriges föreningsliv är några exempel.

Istället har regeringen avvecklat Statens Folkhälsoinstitut genom en sammanslagning med Smittskyddsinstitutet.

Ansvar för folkhälsa är fördelat mellan barn- och äldreminister Maria Larsson samt socialminister Göran Hägglund. Lena Adelsohn Liljeroth är både kultur- och idrottsminister.

Trevande försök har gjorts med kampanjen Sätt Sverige i rörelse år 2001 och i maj 2012 gjorde socialminister Göran Hägglund ett brett utspel att han skulle stoppa fetmaepidemin i Sverige.

Jag kan konstatera att det går i helt fel riktning. Hälsoklyftan blir just nu ännu djupare.

Den tekniska innovationen är explosionsartad och kommer göra oss ännu mer stillasittande. En ny ansats krävs för att vi ska lyckas förhålla oss till det och det börjar bli bråttom.

Att resa sig från sittande till stående gör skillnad ända in på cellnivå. Här kan var och en börja redan nu. Men det räcker inte.

Offensiva grepp och ansatser behöver initieras hos regeringen. Förståelsen för vad som håller på att ske måste för det första in på regeringens agenda. En Folkhälso- och idrottsminister skulle vara en unik samordnare som handlingskraftigt lyckas leda en modern svensk folkhälsa långt in i framtiden. Huvudfokus måste vara det avgörande förebyggande arbetet.

Om inget görs kommer Sveriges regering tvingas hantera konsekvenserna av sin passivitet när hälsoklyftan fördjupas ytterligare. Vasaloppets motto "I fäders spår för framtids segrar" har aldrig känts lika viktigt som idag.

Anna Iwarsson