Ja, liksom många väljare vill vi ändra i pensionssystemet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jonas Sjöstedt svarar om pensionerna

Ulf Kristersson skriver upprört att Vänsterpartiet inte är bundna av pensionsöverenskommelsen. Och så är det, vi tycker att dagens pensionssystem behöver göras om. Det är alldeles för många pensionärer som har det svårt att få ekonomin att gå ihop. De drabbas av automatiska pensionssänkningar när den så kallade bromsen slår till och de beskattas mer än de som jobbar. De som sparat via PPM-systemet har fått se hur fondavgifter ätit upp alldeles för mycket av deras pension. Särskilt drabbas kvinnorna, de utgör en stor majoritet av de fattiga pensionärerna.

Men Kristersson försvarar systemet. I den nya överenskommelsen mellan regeringspartierna och Socialdemokraterna gör de inget som löser de stora problemen. De vill behålla PPM trots dess misslyckanden och de låter bromsen vara kvar.

Däremot vill de att vi ska jobba allt längre. Det är bra att den som orkar och vill jobba längre får rätt att ha kvar sin anställning till 69 år. Men alla kan inte jobba till 69. För många har ett slitsamt jobb gjort att kroppen inte orkar alls så länge och även de måste få en rimlig pension. Och vi måste göra allt vi kan för att människor inte ska slitas ut i förtid.

Vänsterpartiet vill höja garantipensionen och vi vill börja arbeta mot skatteklyftan. Vi vill avskaffa PPM-systemet eftersom avgifterna är för höga och hela idén är fel att människor ska spela på börsen med sina pensionspengar. Det är många som är glada att inte alla partier är bundna av pensionsöverenskommelsen.

Jonas Sjöstedt,

partiledare Vänsterpartiet

Publisert: