ÅSIKT

Investera i varandra - piska inte de svaga

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Slutreplik från Annika Strandhäll om bidragstak

Foto: Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister

SLUTREPLIK. Det är anmärkningsvärt att Moderaterna fortsätter lägga tid och kraft på att svartmåla och attackera redan utsatta människor, istället för att presentera förslag som bryter ojämlikheten i samhället.

Elisabeth Svantessons debattartikel osar av just detta, en moderat strategi att piska upp stämningen mot människor som har det tufft för att motivera sin egen politik som går ut på att göra sjuka och arbetslösa fattigare och sänka skatterna för de som redan har det gott ställt.

Det går bra för Sverige, men det betyder inte alltid att det går bra för alla i Sverige. Därför väljer regeringen på att utveckla den svenska modellen. Det gör vi genom 10 välfärdsmiljarder till kommuner och landsting, den största välfärdssatsningen på decennier. Vi satsar på jobben, med betydande investeringar i infrastruktur och ett stort kunskapslyft. Vi stärker upp skolan, med satsningar på fler lärare och mindre klasser i de lägre åldrarna. Och vi stärker trygghetssystemen, för ett samhälle som håller ihop. Det är avgörande satsningar för ett samhälle för alla, där ingen lämnas utanför.

I slutändan handlar det om ett val mellan två samhällen. Det moderata, där skattesänkningar för de rikaste finansieras med en försämrad välfärd för alla och där den piskan viner över samhällets mest utsatta.

Eller så väljer vi det gemensamma samhället, där vi investerar i varandra. Regeringen väljer det senare, med satsningar på välfärd, jobb och skola.

Annika Strandhäll (S), socialförsäkringsminister

ARTIKELN HANDLAR OM

Samhälle