S vill inte se problemen med religiösa friskolor

Replik från SD om att förbjuda konfessionella friskolor

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Foto: TT
Shekarabi vågar tydligen inte peka ut de skolor som inte uppfyller kraven, bättre då att stänga alla religiösa skolor, skriver Stefan Jakobsson och Robert Stenkvist.

REPLIK. Valrörelsen går in i sitt slutskede och det märks på Socialdemokraternas desperata och delvis oriktiga påstående om vår inställning till religiösa friskolor. SD är ensamt om att ha lagt motioner om missförhållanden i de konfessionella friskolorna och belyst problemen i riskdagens debatter.

Från S och övriga partier har det varit knäpptyst, fram till nu när valrörelsen går in i sitt slutskede. Hur trovärdigt är det? Vi har år efter år föreslagit hårdare kontroll, vi har ropat i öknen.

Sverigedemokraternas hållning, som borde vara känd av S, är att inga religiösa friskolor som fungerar bra i dag ska behöva stängas. Däremot vill vi inte att några nya sådana friskolor startas förrän skolinspektionen kan ta ansvar för att dessa följer undervisningsplaner och skollagen.

Ingen indoktrinering får ske och företeelser som könsuppdelad undervisning får inte förekomma. De skolor som inte kan leva upp till detta ska stängas.

Shekarabi och Botström tar obegripligt nog upp övervinster och könsuppdelad undervisning som argument för att stänga redan befintliga religiösa friskolor. I de allra flesta fall tillhör välfungerande religiösa friskolor idéburna föreningar där ingen vinst alls plockas ut. I åtminstone de kristna friskolorna förekommer inte könsuppdelad undervisning.

Varför dessa falska argument? Antagligen för att Shekarabi inte vågar peka ut de skolor som inte uppfyller kraven, bättre då att stänga alla religiösa skolor.

I dagens skola är stök i klassrummen ett stort problem. Vissa forskare hävdar att detta är den största orsaken till djupdykningen i internationella kunskapstester. Att då stänga fungerande religiösa friskolor som erbjuder eleverna en lugn och trygg skolgång är inget annat än ett svek.

Att dessutom göra det för att man inte vågar peka ut och stänga de skolor som inte lever upp till kraven är fegt. Låt de välfungerande religiösa friskolorna vara kvar, om inte annat för elevernas skull.


Stefan Jakobsson, skolpolitisk talesperson (SD)
Robert Stenkvist, ledamot Utbildningsutskottet (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Så här skriver du en debattartikel 00:33
Publicerad: