Debatt

Ditt skryt stoppar inte unga kriminella, Adali

Replik på Anders Adalis debatt ”Vi lever på jorden – politikerna i himlen”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

DEBATT. Medan Anders Adali ägnat sitt liv åt att tjäna pengar på kriminalitet, först som rånare – nu som tv-kändis, har vi andra studerat, gått upp tidigt till jobbet och betalat skatt. Vi har aldrig ägt någon Rolex, Mercedes S-500 eller kunnat gå in i en affär med 100 000 kronor i cash på fickan.

Vi har inte heller eftersträvat det, men en del unga män lockas av makt och snabba pengar genom att sätta skräck i andra.

Jag har sett det under min uppväxt i Stockholmsförorten Skärholmen, där jag fortfarande bor, och i mitt arbete som rektor på en grundskola i en annan förort. Och det är för att förändra som jag är politiker på fritiden, för Liberalerna.

Sverige har 40 000 politiker, de allra flesta har vanliga heltidsjobb, de politiska uppdragen sköts på kvällarna. Varför lägger vi vår fritid på det? Ja, hur ska annars vår demokrati överleva?

Jag vill inte huka under Putins kriminella maffiastyre. Inte uppleva Åkessons (SD) eller Trumps rasistiska vanstyre. Inte se nazister tåga in i Sveriges Riksdag.

Då måste jag engagera mig!

Jag vill se våra unga, mina grannar och mina elever, växa upp i frihet från våld, brott och förtryck. Då krävs fler engagerade lärare, socialarbetare och poliser. Jag håller med om att politiken behöver förbättra förutsättningarna för deras arbete. Kriminellas dyra statusprylar ska beslagtas.

Unga ska ibland kunna omhändertas för att stoppa fortsatt kriminalitet.

Kampen för friheten och mot våldet är inte lätt. Snabba lösningar finns inte. Före detta kriminella kan bidra, inte minst som stöd till avhoppare.
Men att i medier flasha om alla sina rånkap och sprida politikerförakt, väcker snarare lust hos fler unga att välja fel väg. Äkta engagemang och kärlek däremot gör skillnad!

Jan Jönsson, fullmäktigeledamot Stockholms stad (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Våldet i förorten

LÄS VIDARE

DEBATT. Vi lever på jorden – politikerna i himlen

ÄMNEN I ARTIKELN

Våldet i förorten

Brott

Politik