ÅSIKT

Låt all kultur vara fin kultur, Amanda Lind

Författaren Anders Jacobsson: Jag har en önskelista till kulturministern

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: TT / FIANNA ROBIJN
Det mest dominerande under alla mina år som författare har varit kampen mellan den fina och den fula kulturen. Denna schism är ett falsarium. Kultur i alla dess former är ingenting annat än just kultur, skriver Anders Jacobsson, författare till Sune-böckerna som även filmatiserats.

DEBATT. Bästa fru Kulturminister! Välkommen in i kulturens getingbo! Hoppas du snart finner dig till rätta med ditt nya värv.

Jag är en man som aldrig ältar bakåt. Gamla fadäser, som är sonade, ingår i ens eget bagage och egen historik och därmed borde gemene man/kvinna/hen lämna det därhän.
Låt oss istället blicka framåt. På dina och ditt departements möjligheter att vitalisera kulturen i Sverige.
Jag har jobbat inom området sedan 1983, då jag skrev den första boken om tjejtjusaren Sune. Således har jag snart upplevt fyra decennier av kulturpolitik och även hängt med i dess klimat, sett trender komma och gå, tagit del av upprop, noterat ilska, besvikelser och krav från kollegor ur kultursfären.

Jag har aldrig krävt någonting och jag har aldrig heller lyssnat på eller följt den av staten, påbjudna inriktningen. Jag och min kollega och kusin Sören Olsson har vandrat vår egen väg. Ibland har vi hånats, ifrågasatts och bespottats av den så kallade eliten men oftare hyllats och fått veta att vi satt ett stort och betydande avtryck i det så kallade folkets medvetande och liv.

Jag har som sagt inga krav på dig, fru kulturminister men jag har en liten önskelista. Vissa kommer säkert yla om att jag ägnar mig åt mansplaining men som de flesta vet, biter inte sånt på mig.

  1. Låt kulturen vara fri! Det sämsta man kan göra för en konstnärs kreativitet är att sätta koppel på densamma. En kulturarbetare använder sitt hjärta och sin själ till att skapa. Man utgår hela tiden från sig själv och det som kommer ut som färdigt resultat är således en del av ens innersta. Att då påpeka att det är fel, att man har en tvivelaktig värdegrund, att man måste vara försiktig och hänsynsfull för att inte göra några upprörda och att ens verk helt enkelt är värdelöst blir då ett sätt att tillintetgöra konstnärens hela väsen.

  2. Låt kulturen alltid vara i opposition till makten! Vi utövare kommer aldrig vara de styrandes megafon. Tvärtom. Vi representerar oss själva med våra åsikter. Vi talar för dem som inga röster har i den allmänna debatten. Vi är häftstiften som de maktberusade sätter sig på. Vi utövar våra färdigheter, inte för statens skull, utan för kulturens och i dess förlängning folkets.

  3. Låt all kultur vara fin kultur! Det mest dominerande under alla mina år som författare har varit kampen mellan den fina och den fula kulturen. Denna schism är ett falsarium. Kultur i alla dess former är ingenting annat än just kultur. Huruvida den är fin eller ful är en subjektiv bedömning och har ingen bäring i verkligheten. Med den ingången borde rimligtvis det som tituleras FUL har lika stor chans att erhålla stipendier, projektfinansiering, honorar och diverse bidrag, som kategorien FIN har.

  4. Medverka till att förvandla folk från kulturkonsumenter till kulturproducenter! Att konsumera kultur är gott nog. Men att själv som individ deltaga i framtagandet av densamma är ännu bättre. Det diskuteras i dag kring barns och ungdomars växande passivitet. Att de sitter med läsplattor, smartphones, glor på Youtube-klipp, spelar data och tevespel och i timtal sitter med streamade teveserier. Möjliggör för kulturarbetare att starta upp skrivarverkstäder, teatrar, inspelningsstudior, produktionsverksamhet för TV, film, dataspel och appar, konstnärsskolor och andra inriktningar inom kulturens breda fält (ex lajvande), som inriktas sig mot barn och ungdomar.

Lycka till med ditt arbete, fru kulturminister!


Anders Jacobsson, författare och i kulturens tjänst sedan 1983


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM

Böcker