Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fredrika

Liberalerna behöver sitta med i regeringen

Ombud i partirådet: Annars blir vi riksdagens minst inflytelserika parti

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-01-04

Att sitta i en regering som är beroende av Sverigedemokraterna finns inte på kartan för oss. I det läget bör Liberalerna bidra till att hitta vettiga lösningar för en politik med tyngdpunkt i mitten, skriver Karin Karlsbro, ombud Liberalernas partiråd.

DEBATT. Det är dags för Liberalerna att sätta ner foten. Att bestämma oss för vilken roll vi vill spela i svensk politik framöver. Visst är läget komplicerat, men samtidigt inte mer besvärligt än vad vi gör det till. Vi måste gilla läget och lägga kraft på de verkliga problem politiken borde vara fullt upptagen med att lösa. 

I blockpolitikens välbekanta landskap var det lätt att orientera sig. Sossar mot borgerliga. De röda oftast i regering, de blåa vanligen i opposition. Men den politiska terrängen har förändrats även om man själv inte har rört sig ur fläcken.

Konturerna av en ny, eller snarare gammal, ”höger” blir allt starkare och högerpopulismen är nu en etablerad komponent i svensk politik, i form av Sverigedemokraterna. Det går inte att säga att de gamla konfliktytorna ersatts av nya, snarare existerar de parallellt. Det kräver nya lösningar. 

Men det vi ser är att Socialdemokraterna klamrar sig fast vid makten. Moderaterna strävar efter att få den. Ingen av de två stora partierna verkar dock på allvar ha prövat tanken att de skulle försöka bilda regering tillsammans.

I stället lutar de båda mot ytterkanterna. Ett självsäkert vänsterparti som vant sig vid att kunna dirigera Socialdemokraterna och tvinga fram destruktiva förslag som till exempel slår undan benen på företag inom välfärds- och tjänstesektorn. På andra sidan står Sverigedemokraterna. Vi vet vid det här laget vad de vill ha. 

Att sitta i en regering som är beroende av Sverigedemokraterna finns inte på kartan för oss. I det läget bör Liberalerna bidra till att hitta vettiga lösningar för en politik med tyngdpunkt i mitten.

Liberalerna bör också vara med i en mittenregering. Det är bara genom att delta som man kan få reellt inflytande över agenda och innehåll. Antingen är man med och styr. Eller så står man utanför och blir styrd. Om man verkligen vill lägga om kursen efter åren med en vänsterorienterad regering måste man rimligen vara beredd att bidra. 

Utgångspunkten måste vara att få största möjliga genomslag för liberal politik. För en tillväxtorienterad frihetlig politik för generell välfärd som på viktiga områden levererar reformer. En politik som är glasklar när det gäller EU och Sveriges försvar och som är principfast i jämställdhetsfrågor. 

Nej, Liberalerna ska inte begränsa de parlamentariska insatserna till att släppa fram den ena eller den andra statsministern och sen ägna resten av mandatperioden till att vara i opposition.

Det kan tyckas lockande. Men i verkligheten är det sämsta tänkbara alternativet för Liberalerna. Det skulle göra oss helt irrelevanta.

Ett parti är ingen tankesmedja. Det är en organisation med syfte att samla stöd för politiskt inflytande. Inte bara när det är enkelt. Utan i synnerhet när det är svårt. En oppositionsroll i dagens läge skulle göra Liberalerna till riksdagens minst inflytelserika och ett av Europas mest ointressanta Liberala partier.

Detta i en tid där liberala värderingar utmanas mer än på mycket länge. Det vore väldigt olyckligt. 


Karin Karlsbro, ombud Liberalernas partiråd. Ersättare i riksdagen. 


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.