ÅSIKT

Så kan LO ge fler ungdomar arbete

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Almega: Ansvaret för ungdomsarbetslösheten vilar tungt på parterna – är lönen för hög blir anställningen inte blir av

Den svenska ungdomsarbetslösheten fortsätter stiga mot rekordhöjder. Dessa unga riskerar livslångt utanförskap. För att någonsin kunna vända den negativa trenden måste LO inse att priset för att ta in oerfaren personal är för högt. Almega vill påvisa fackens unika chans att ge de unga en chans på arbetsmarknaden.

Nyligen presenterades en bilaga till regeringens långtidsutredning som handlar om kopplingen mellan lönebildning och arbetslöshet (LU2011/Bilaga 5). Utredningen betonar att vi har ett strukturproblem i Sverige med att allt fler människor med lägre utbildning blir arbetslösa. Samtidigt fastnar arbetslösheten bland unga personer på en skrämmande hög nivå.

Arbetslöshet har en mycket negativ effekt på välbefinnandet. Förutom att samhället förlorar på hög arbetslöshet så mår de arbetslösa dåligt. Riktigt dåligt. Deras självförtroende får sig en rejäl knäck och många hamnar utanför arbetsmarknaden för gott. Att utsätta unga människor för detta är djupt omoraliskt.

Löner och hur de bestäms har en avgörande betydelse för hur arbetslösheten utvecklas. Lönerna är det ”pris” som sätts på en anställning. För företag kan en anställning av en ung och oerfaren person bli ett vågspel om lönen är för hög. Det höga priset leder till att en anställning inte blir av.

LO:s förbund organiserar många av de yrken där ungdomar skulle kunna få in en första fot på arbetsmarknaden. Inte minst de ungdomar som inte har en lång utbildning i ryggen.

Ansvaret för att bryta ungdomars utanförskap vilar tungt på fack och arbetsgivarorganisationer. Det är parterna som äger frågan om lönebildning, vilket Anders Borg också påpekat.

Den höga arbetslösheten bland unga är en sjuka som plågar oss. Den plågar det svenska samhället och den plågar den enskilde som går utan jobb. Fack och arbetsgivarorganisationer äger medicinen mot sjukan. I den kommande avtalsrörelsen är det hög tid till att vi använder oss av den, så Almega uppmanar nu LO att agera med arbetslösa ungdomars bästa för ögonen.

Jonas Milton, vd Almega