Moderaterna stoppar de billiga bostäderna

Peter Eriksson: Om de får makten så blir bostadsbristen permanent

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Bristen på bostäder är fortfarande stor i Sverige. Många i den välmående medelklassen märker kanske inte av det så mycket, men för unga, nyanlända och låginkomsttagare är det fortfarande väldigt svårt att få tag i en bostad till en rimlig kostnad.

Det är tydligt att Moderaterna inte bryr sig om denna grupp. För hade de gjort det, hade de inte velat dra undan mattan för nya hyresrätter med rimliga hyror.

Faktum är att det nu byggs över 15 000 nya hyresrätter tack vare regeringens investeringsstöd, som har lägre hyra som krav. Dessa bostäder skulle inte byggts utan stödet, eller så hade de haft full nyproduktionshyra.

I exempelvis Kalmar byggs över 500 bostäder med investeringsstödet. I området Kajalen blir hyran 4 630 kr i månaden för 34 kvadratmeter. Utan stödet skulle hyran vara ca 5 400 kr i månaden, alltså en skillnad på över 9 000 kr per år.

Även i Stockholm byggs det nu hyresrätter med stödet. I Stockholm är en normal nyproduktionshyra mellan 12 000 och 16 000 kronor i månaden för en trea på 77m². Tack vare stödet är hyran nere på under 10 000 kr per månad, vilket trots allt är en rimlig månadskostnad i Stockholm för en ny fräsch lägenhet om man är två personer som delar på hyran.

Sedan jag tillträdde har jag också fokuserat på att få kommunerna att ta sitt ansvar för bostadsförsörjningen. Det är kommunernas ansvar att se till att det finns bostäder för alla. Vi har gett bonus till de kommuner som bygger, och gett Länsstyrelserna i uppgift att främja bostadsbyggande i stället för att ifrågasätta det.

De allra flesta kommuner tar sitt ansvar, men så finns det några som försöker smita undan. Precis som med bosättningslagen, som tvingar kommuner att ta emot nyanlända, vill jag skärpa bostadsförsörjningslagen så att alla kommuner har bostäder för olika inkomstgrupper.

Vi kan inte längre ha ordningen att rika, ofta moderatledda kommuner, endast har bostäder för höginkomsttagare och låter alla andra bo i kringliggande områden. Det ökar också segregationen och misstänksamheten mellan olika grupper.

Bostadsbyggandet är i dag högre än på flera decennier. I dag byggs dubbelt så många bostäder som 2013, då Alliansen styrde. Studentbostadsbyggandet är nu, tack vare regeringens insatser, så högt att marknaden för studentbostäder kan vara i balans om några år. Det industriella byggandet har tagit fart, vilket pressar byggkostnaderna, kortar byggtiderna och skapar jobb i hela landet.

Dessutom är trä ett klimatsmart byggmaterial som ger vackra och sunda hus. Många mindre byggföretag som använder industriella metoder använder också investeringsstödet och även påbyggnadsbonusen, som gör det möjligt att bygga på en eller flera våningar och därmed förtäta befintlig bebyggelse. Även denna möjlighet vill Moderaterna ta bort.

Moderaterna vill återgå till en passiv bostadspolitik där politiken avsäger sig allt ansvar. De vill ta bort de stöd som har gjort det möjligt att få fram bostäder även för dem som inte kan köpa en nyproducerad bostadsrätt i Stockholm.

Marknaden kommer inte ge alla en chans till en bra bostad. Ge därför inte Moderaterna makten över bostadsbristen – då kommer den bli permanent.

Peter Eriksson, bostadsminister (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE