Debatt

Vår frihet hotas av Sverigedemokraterna

Över 200 kända svenskar ställer sig bakom uppropet ”Vad som helst men aldrig SD”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

DEBATT. Vi som är verksamma inom Sveriges kulturliv är några av de som varje dag upprätthåller den demokratiska infrastruktur som står öppen för alla – det som gör Sverige till ett fantastiskt land, ett land där yttrandefriheten och respekten för den fria konsten står stark. Det kan valet på söndag förändra i grunden.

Från gång till annan har vi både kritiserat och hyllat den statliga kulturpolitiken, vi har både applåderat och skällt på Sveriges kulturministrar av olika färg.

Men en sak har vi alltid varit säkra på, de politiker som haft regeringsmakten har alltid värnat och försvarat de grundläggande demokratiska värderingarna som kulturpolitiken hittills vilat på. 

I dag befinner vi oss i en helt ny situation. I ett allt hårdare och mer polariserat samhällsklimat med hot och hat riktade mot kulturutövare, konstnärer och journalister står svenska folket inför ett val som kan innebära ett helt nytt Sverige.

Vi vet av historien att de krafter som velat attackera demokratin, de attackerar med kraft den fria kulturen.

Vi vet av historien att de krafter som velat attackera demokratin, de attackerar med kraft den fria kulturen, skriver 252 kända svenskar, däribland Kjell Bergqvist, Eva Röse, Erik Johansson, Lisa Nilsson, Özz Nûjen, Jill Johnson, Tommy Körberg, Zara Larsso, Joel Kinnaman, Carolina Gynning, Mikael Persbrandt och Helena Bergström.

Vi har sett det i dåvarande Sovjet, i Italien och i Tyskland. I Sverige är det i dag tredje största partiet i riksdagen, Sverigedemokraterna, inte bara ett rasistiskt parti med rötterna i nazismen. Det är ett parti som har en mycket tydlig riktning för en helt ny kulturpolitik. De har vid många tillfällen visat vad som väntar det svenska kulturlivet om de får inflytande över regeringsmakten:

Detta kan vi aldrig stå tysta inför. Vi vet att historien är kantad av människor, som ångrar att de inte tog chansen att höja rösten innan det blev för sent.

Nu ser vi att vi är många som står tillsammans. Det är inte bara kulturarbetare, journalister och personer yrkesverksamma i media som står bakom uppropet. Det är människor från samhällets alla positioner, från alla politiska partier som är med.

Vi vet att inte alla som röstar på SD är rasister – men vi vet också att partiets rötter är från den svenska nazismen och Vit Makt-rörelsen.

Vi vet att de än i dag, gång på gång, avslöjas med att rikta hat mot minoriteter, och får människor i Sverige att leva i skräck för sin egen och sina barns framtid.

Vi vet att de vill inskränka demokratin – men bara de själva vet vad de verkligen vill göra den dagen demokratin är försvagad.

Vi vill att Sverige ska vara ett öppet och demokratiskt land där yttrandefriheten och kulturen har en fortsatt stark ställning.

Därför använder vi våra röster för att tillsammans säga: Stå upp för demokratin, alla människors lika värde och det fria ordet.

Vad som helst, men aldrig SD.


Fotnot: Några av undertecknarna har efter publicering meddelat att de inte skrivit under uppropet. Redaktionen har därför strukit dem från listan.


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Valet 2018

LÄS VIDARE

Håll fingrarna borta från konsten, politiker

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Sverigedemokraterna