ÅSIKT

Här är skatteåterbäringen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Fredrik Reinfeldt med flera: Med jobbskatteavdraget ökar rättvisan i Sverige

Foto: FELIPE MORALES
LÖNEHELG I dag kommer lönen, och med den regeringens andra steg i skatteavdraget. 100 000 fler ­svenskar få ta del av avdraget jämfört med i fjol, ­skriver regeringen.

En tusenlapp mer i plånboken för en vanlig familj. Det lovade Allians för Sverige i det gemensamma valmanifest som vi lade fram för väljarna för ett och ett halvt år sedan.

Den första delen av jobbskatteavdraget syntes i plånboken för ett år sedan. I dag, den 25 januari 2008, uppfyller vi resten av vårt löfte med god marginal. Det förstärkta jobbskatteavdrag som trädde i kraft vid årsskiftet blir nu synligt på lönekontot för alla som arbetar.

Med detta andra steg i skattelättnad som jobbskatteavdraget innebär når de allra flesta familjer upp till den utlovade tusenlappen i sänkt skatt. För Erik som är metallarbetare och som lever ihop med Inger som fixar datorer blir det 1 200 kronor mer. Detta trots att den gemensamma bilen, snuset och bådas a-kassa kostar lite mer.

Gymnasieläraren Jocke och sjuksköterskan Mia som bor på landet kan samtidigt glädjas åt ett sammanlagt jobbskatteavdrag på 1 500 kronor. Då har förstås de nödvändiga två bilarna och a-kassan räknats bort.

Alla som jobbar får mer kvar i plånboken – och det är många fler som jobbar i dag än för ett år sedan. För ett år sedan var 4,4 miljoner svenskar sysselsatta. I dag är de 100 000 fler.

100 000 fler svenskar får i dag ta del av jobbskatteavdraget jämfört med för ett år sedan. Lite extra pengar är glädjande i sig för den som haft små marginaler och som nu får lite större utrymme i vardagen. Men det är inte minst glädjande för alla dem som nu också gått från utanförskap till eget arbete. Känslan av att ha ett arbete är viktigt för det egna självbestämmandet, för livskvalitet och delaktighet. Det handlar inte bara om att klara sin försörjning, utan också om att kunna känna trygghet och vara del av en arbetsgemenskap.

Fler ska få ett jobb att gå till och det ska löna sig att arbeta. Det var det enskilt viktigaste löfte vi gav till väljarna, den enskilt viktigaste uppgiften för en ny regering. När alli

ansregeringen för ett och ett halvt år sedan vann väljarnas mandat var Sverige som nu ett rikt land, men ett land där många människor trots detta upplevde att de hade svårt att klara sin situation. Där sysselsättningen under lång tid hade utvecklats svagt och där alltför många hade ställts utanför. För få människor arbetade, trots att många både ville och kunde. Över en miljon svenskar var hänvisade till olika ersättningssystem för sin försörjning.

Under regeringens första år vid makten minskade det utanförskapet med 164 000 personer. Många som före valet inte kunde få ett jobb, som inte jobbade för att de var sjuka eller som jobbade mindre än de skulle vilja har nu en annan livssituation.

Med jobbskatteavdraget ökar rättvisan och jämställdheten i Sverige. Tidigare såg vi hur många med lägre inkomster, trots att de jobbade, kunde ha minus i plånboken när månaden knappt var slut. Inte minst var det verkligheten för många av Sveriges kvinnor. Därför kommer tre av fyra av jobbskatteavdragets kronor i dag att återfinnas på låg- och medelinkomsttagarnas lönekonton, hos dem som har minst marginaler att röra sig med. Det är så vi har utformat vår jobbpolitik och vi har gjort det för att vi tror att de som har de minsta marginalerna också har störst nytta av pengarna.

Med vår jobbpolitik kan vi också steg för steg öka rättvisan i Sverige. Enligt en rapport som presenterades i veckan innebär jobbskatteavdraget att den disponibla inkomsten – hur mycket pengar vi egentligen har att röra oss med – ökar mer än dubbelt så mycket för dem med lägst inkomster jämfört med dem som tjänar allra mest. För första gången på länge ser vi också att jämställdheten ökar genom att fler kvinnor än män väljer att arbeta mer och kan öka sina inkomster.

Vi har kommit en bra bit på vägen mot att bryta det utanförskap som präglat alltför många människors liv i Sverige under en alltför lång tid. Vårt mål är att alla ska känna värdet av att arbeta, ge fler människor en möjlighet till eget arbete och därmed öka tryggheten för var och en. Det finns mycket kvar att göra för att nå dit, men i dag tas ett ytterligare steg på vägen.

Tabell

Dagens debattörer

Fredrik Reinfeldt

statsminister (m)

Maud Olofsson

näringsminister (c)

Jan Björklund

utbildningsminister (fp)

Göran Hägglund

socialminister (kd)