ÅSIKT

Sveriges försvar är bara löjligt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Jag har sagt det förr och jag säger det igen: lägg ner försvarsdepartementet! Det här börjar ju bli löjligt. Nu ska försvaret, som inte längre är något försvar, spara ytterligare pengar. De förband som riskerar att försvinna finns i södra och norra Sverige. Bland annat hotas flygflottiljen F21 i Luleå.

Blir dessa besparingar verklighet kommer försvarets kärna att finnas i Mellansverige. Frågan är vad de ska försvara oss mot? Koldioxidutsläppen kanske?

Det var inte länge sedan en enig försvarsberedning sa att miljön var det största hotet för befolkningen. Alla är dessutom eniga om att Sverige inte är hotat och långsiktigt ser det också dåligt ut med hoten.

Det är slöseri med pengar och resurser att ha ett försvarsdepartement. Försvarsministern är ju dessutom gammal vapenvägrare. Ärligt talat, vad har vi för trovärdighet, vem är rädd för den svenska tigern?

De stackars förband som ännu finns kvar och som har blivit över i förändringens tidevarv kan få en egen myndighet och ligga under UD. Den nya inriktningen för våra svenska soldater handlar om att kriga för fred utomlands.

Jag har ett jättebra namn på den nya administrativa enheten: Myndigheten för krig & fred. Mottot kan vara: ”Vi kommer när världssamvetet kallar.” Fiffigt va?

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM