ÅSIKT

Politik är att ta ansvar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Annika Billström: Vi har uppfyllt 68 av våra 99 vallöften

Foto: Magnus Wennman
Annika Billström är finansborgarråd för socialdemokraterna i Stockholms stad.

Självklart ska man kunna lita på vallöften. För mig som socialdemokrat är det en grundläggande utgångspunkt, och jag gör allt som står i min makt för att vi ska leverera den politik som vi lovade stockholmarna i förra valrörelsen.

Beslutet att svika vallöftet om att inte införa miljöavgifter i Stockholm under den här mandatperioden var det svåraste jag någonsin fattat.

Frågan är dock långt ifrån så enkel som vissa försöker ge sken av, då det i vågskålen låg flera svåra avvägningar.

Skulle jag svika det förtroende jag fått av väljarna att bilda majoritet i Stockholm, och därmed försitta chansen att driva den socialdemokratiska politik som väljarna efterfrågade efter fyra år av borgerligt vanstyre?

Skulle jag samtidigt vara den som fällde en socialdemokratisk regering, efter det att partiet gjort ett historiskt framgångsval och med en skadskjuten och regeringsoduglig opposition?

Priset för att undvika allt detta var att genomföra ett försök med miljöavgifter som kommer att vara avslutat före valet och följas av en folkomröstning på valdagen. Alla vet vilket beslutet blev, och det var det svåraste jag någonsin fattat. Jag vill aldrig någonsin ställas inför det valet igen.

Politik handlar i grunden om att förvalta väljarnas förtroende. Vi politiker är förtroendevalda av de väljare som röstat på oss och våra partier. Därmed förväntas vi naturligtvis också stå för de idéer och föra den politik vi gått till val på. Att förvalta detta förtroende är en oerhört spännande utmaning, inte minst i Stockholm.

En annan utgångspunkt man måste ha som politiker är att väljarna fattar kloka och rationella beslut. Den politiker eller det parti som inte tar väljarna på allvar får inte heller deras förtroende. Det är så det måste vara.

Särskilt tuffa uppdragsgivare är stockholmarna som har för vana att byta styre i Stadshuset vid varje val, något man gjort sedan 1973.

När vi socialdemokrater fick stockholmarnas förtroende att bilda majoritet och ta ansvar för Stockholm efter valet 2002 visste vi därför att det endast är resultatet av vår politik som räknas. Fagert tal och luddiga visioner räcker inte – vi måste leverera.

Förutom det faktum att väljarna var trötta på det borgerliga experimentstyret i Stockholm, tror jag att ett av de avgörande inslagen i senaste valrörelsen var lanseringen av vårt ”99-punktsprogram” som innehöll just 99 konkreta vallöften.

Det visade att vi socialdemokrater hade en politik för de frågor som berör alla i vardagen. Det visade också att vi var redo att ta över.

Konkret handlar det om 99 steg till ett bättre Stockholm. Det är en öppen och mycket konkret redovisning av vad vi ville och kände att vi kunde åstadkomma under den här mandatperioden och där stockholmarna, oavsett vilket parti de röstar på, har möjlighet att ge oss godkänt eller underkänt.

Hur går det då med uppfyllandet av våra löften? När detta skrivs har vi just bockat av 68 av totalt 99 steg. Vi bygger både bra och billigare, och vi satsar på äldreomsorgen och skolan. Barngrupperna minskar sakta men säkert och vi har fått ordning på stadens ekonomi. Vi rustar upp kollektivtrafiken och alla barn som vill erbjuds plats på kollo.

Listan är som ni förstår mycket längre än så. Är du intresserad av att följa hur vi lyckas med att uppfylla våra vallöften är du välkommen att surfa in på vår hemsida www.99steg.info.

Med 15 månader kvar till valet har vi 31 av 99 steg kvar att bocka av. När valdagen infinner sig är det väljarna som ska bestämma om det går att lita på våra vallöften och vilket Stockholm vi kommer att ha i framtiden.

Annika Billström , finansborgarråd för , socialdemokraterna i Stockholms stad