ÅSIKT

Lönsam turism

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Kommer ni ihåg för ett tiotal år sedan när varenda kommun, varenda by i hela landet satsade på turismen? Många skrattade och konstaterade att alla dessa turister som ska besöka allt finns inte.

I dag är turistbranschen en av landets snabbast växande näringar. Turister från andra länder spenderar mer pengar i Sverige än vad personbilsexporten bidrar med. 191 miljarder är omsättningen inom turistnäringen.

Alltså har vi ytterligare ett bevis på att de gamla industribranscherna får allt svårare att klara konkurrensen från en växande tjänstesektor. När ska regering, riksdag och stora delar av näringslivet inse att industrin inte längre är landets ryggrad?

Det är ett surt äpple att bita i för en gammal maktelit som bygger sina positioner på gamla anrika industriföretag och fortfarande tror att det är bilar och telefoner som ska fixa tillväxten.

35 000 heltidsanställningar har turistbranschen skapat sedan 1995. De flesta turister besöker Stockholm, men det finns också andra magneter i landet. Kiruna till exempel med ishotellet i Jukkasjärvi och den nya satsningen på rymdturism. Ta flyget till Kiruna för vidare transport ut i rymden. Det ni!

Mejla oss: [email protected]

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM